Autisme voor mij – deel 1

Iedereen kent wel iets van autisme. Vaak wordt er gedacht dat auties niet zo sociaal zijn, niet zo goed met mensen om kunnen gaan. Ze durven mensen niet aan te kijken, niet met mensen te praten of zouden heel verlegen zijn. Dit hoeft alleen niet waar te zijn. Autisme is veel meer dan dat, en zeker niet alleen maar slecht!

Autisme voor mij is vooral het moeilijk begrijpen van de wereld om me heen en veel prikkels binnen krijgen. Prikkels, zo worden bijvoorbeeld dingen genoemd die je hoort, voelt, ziet of ruikt. Alles wat binnen komt via je zintuigen dus. Daar zal ik eerst op in gaan.

Het zit namelijk zo: iedereen heeft een filter in de hersenen (zo noemen ze dit). Dit zorgt ervoor dat als je heel erg veel dingen hoort om je heen, je je toch kan concentreren op wat de persoon met wie je aan het praten bent en deze dus hoort, terwijl de rest van de geluiden, geuren en dingen die je ziet een beetje naar de achtergrond geplaatst worden.

Dit is voor mij erg moeilijk. Ik hoor, zie, voel en ruik bijna alles om me heen en alles komt even luid binnen. Dit voelt een beetje als volgt: zet maar eens ongeveer 4 pagina’s open op je computer en zet op al deze pagina’s een youtube filmpje aan (het liefst met een koptelefoon). Op 1 filmpje laat je een gesprek afspelen, op 1 een regenbui, op 1 verkeer en op 1 een liedje. Deze zet je allemaal even luid aan. Lastig hé, om je op 1 filmpje te concentreren? Zo hoor ik alles om me heen. En dit is ook zo met zien, ruiken en voelen. Een gemiddeld gesprek kan dan eindigen omdat ik halverwege mijn eigen zin een vlindertje voorbij zie komen en compleet ben vergeten dat ik iets aan het vertellen was.

Dit heeft wel een paar leuke voordelen. Doordat ik zo veel binnen krijg, krijg ik ook veel details binnen. Heb je wel eens moeite gehad in de dierentuin om die kleine dieren in de terrariums te vinden? Ik zie ze vaak meteen! Heb je wel eens gehad dat je eten is aangebrand? Ik ruik dat al voordat het verbrand dus daar heb ik geen last van. Kleding zoeken in de uitverkoop wanneer alles op een grote stapel ligt? Geen probleem, door het zien van details kan ik meteen eruit plukken wat ik leuk vind. De figuurlijke speld in een hooiberg zoeken zou mij misschien nog wel eens kunnen lukken! Handig hé?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.