Barman, doe mij maar twee water!

Je bent op een feestje, niks bijzonders, gewoon een paar mensen samen ergens met een muziekje op en wat biertjes, niks mis mee. Tot opeens een van de gasten doldwaas rond begint te springen. De muziek moet zo hard mogelijk en de danspasjes kunnen niet té uitbundig, de pupillen staan wijd open en het lijkt wel alsof er twintig kauwgommetjes tegelijk weggekauwd worden. Als iemand er zo bij loopt, heeft die persoon waarschijnlijk iets anders in zijn lijf dan een biertje of een paar shotjes tequila.

The happy pill
In de partywereld ben ik al vaker in contact gekomen met partydrugs. De meest voorkomende is dan wel XTC ook Ecstasy genoemd. Meestal slikken vrienden zo’n klein pilletje weg met een glaasje water en na een uurtje begint het vaak te werken. Deze pilvormige drugs bestaan voor het grootste deel uit MDMA, dit is de werkzame stof in Ecstasy waar je zo hard van gaat feesten (niet dat je zonder niet hard kan feesten). Je voelt je euforisch goed en bent helemaal happy voor een paar uur, wat erg leuk kan zijn! Toch zitten er wel wat haken en ogen aan zo’n pilletje pakken.

Gevaar schuilt in een klein pilletje
Naast deze MDMA kan een pil ook andere stoffen bevatten, zo worden er ook vaak Speed of Ketamine of andere minder bekende stoffen in de pillen verwerkt. Het gevaar van de pillen schuilt in het niet weten wat er in zit. Zo kan een pil heel sterk zijn of stoffen bevatten die zeer schadelijk zijn voor je lichaam. Naast deze ‘vervuilde’ of sterke XTC pillen zijn er ook mensen die een klein beetje meer geduld mogen hebben. Dan zie ik ze een pilletje nemen op een feest. Na drie kwartier voelen ze niks en nemen ze er nog maar eentje. Dan vraag je er toch om? Ooit gehoord van overdosering?

The Heat
Het grootste gevaar bij het gebruik van XTC of andere pepmiddelen is dat je lichaamstemperatuur flink omhoog gaat. Flink zweten dus. Als je hier niet goed op let, is de kans groot dat je oververhit raakt en uiteindelijk uitdroogt. Het lichaam wordt te warm en verbruikt teveel vocht om het te koelen. Hierdoor heb je al snel te weinig vocht en dat kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Wat dit proces kan versnellen is het drinken van alcohol tijdens het gebruik van XTC. Alcohol stond er al om bekend om voor uitdroging te zorgen. Denk maar aan die droge mond als je ’s ochtends wakker wordt na een avondje stappen, zo’n gevoel, maar dan tien keer zo erg, ja zo erg ja. Gelukkig weten de meeste mensen dit. Ze zorgen voor een flesje water en drinken daarnaast geen alcohol. Toch ken ik ook mensen die eerst een flesje wijn naar achter gooien en dan een pilletje pakken, je moet het maar kunnen.

Mijn gevoel
Natuurlijk vertelt iedereen dat het niet verstandig is om XTC te gebruiken, het is een schadelijk product voor je lichaam hoe zuiver het ook is. Het kan korte en lange termijn problemen met zich meebrengen en kan ook nog eens heel gevaarlijk zijn! Toch kan het ook een fantastische ervaring zijn voor sommige mensen, je moet er van houden en open staan voor zo’n ervaring. Voor mij is de grootste reden om geen XTC te gebruiken dat je gewoon niet weet wat je in je lichaam krijgt. Voor hetzelfde geld gooi ik vergif in mijn lichaam en word ik ziek of erger. Toch kiezen sommige mensen er voor om toch eens een pilletje te pakken, dat is natuurlijk je eigen keuze. Wanneer je die stap dan toch zet raad ik je alleen drie dingen aan:

-Laat je pil testen bij een zorgpunt. Het debat om teststands terug op de festivals en feesten te krijgen is momenteel in volle gang
-Neem maximaal één pilletje en wacht rustig af.
-Bedenk goed dat wanneer je naar de bar gaat, je toch maar die twee water bestelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.