Bespied door een digitaal stokstaartje

Meerkat betekent letterlijk vertaald stokstaartje en het logo van de app is, heel toepasselijk, een stokstaartje. Ik heb deze week Meerkat veel in het nieuws gezien, dit kwam omdat het dé hit was op een Amerikaans technologiefestival. Veel van de activiteiten op dat festival werden via Meerkat gestreamd zodat iedereen mee kon kijken. Erg tof toch? Ja en nee.

Ja het is erg tof want, zoals iedereen, kijk ik tegenwoordig ook veel streams en hoe meer streams hoe beter. Nou nee. Ten eerste is niet iedereen, waaronder ikzelf, even boeiend om naar te kijken. Ten tweede, en veel belangrijker, vind ik het idee dat je op ieder moment door iemand anders gestreamd op internet te zien bent best wel eng.

Ik ga je geruststellen, juist omdat bijna niemand interessant is zie ik het niet gebeuren dat iedereen maar te pas en te onpas gaat streamen. Of je nu wil of niet iemand kan nu een foto van je maken zonder dat je het doorhebt en deze op internet zetten, maar hoe vaak gebeurt dat werkelijk? Precies.

Dat is ook de reden dat ik Meerkat een logische stap vooruit vind. Want als een plaatje al meer dan duizend woorden zegt, hoeveel zegt een video dan wel niet? Er zijn voor alle ontwikkelingen gelukkig altijd sociale regels gemaakt door onszelf. En net zoals bij alle soorten regels houdt iedereen zich daar in meer of mindere mate aan. Wanneer iemand zich er niet aan houdt wordt hij of zij soms zelfs gecorrigeerd, zoals in het volgende voorbeeld.

Een man met overgewicht was op een feest aan het dansen en zonder dat hij het door had werd hij gefotografeerd. Hij werd uitgelachen en de foto’s werden online gezet. Diegene die de foto’s online zette is aangesproken door mensen die het niet vonden kunnen op social media. De dansende man is opgespoord en er is een dansfeest voor hem gegeven. Als dat geen mooi stukje internetgerechtigheid is weet ik het ook niet meer.

Dit soort voorbeelden stellen mij nog meer gerust. Ik zie hetzelfde namelijk wel gebeuren bij Meerkat, wanneer een stream écht niet door de beugel kan komt het internet altijd op voor de underdog en geeft het een dansfeest.

Foto: Cliff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.