Cultuurshocks in China

Cultuurshocks in China

Afgelopen twee weken heb ik mijn vriend opgezocht in China. Ik verwachte al grote cultuurshocks tegen te komen. En ja hoor. Even naar het toilet was al een hele happening. Als jij China op je lijstje hebt staan om ooit te bezoeken dan deel ik hier graag mijn cultuurshocks waar je je op kan voorbereiden.

Een leeg hokje?

Twee weken lang heb ik mijn best gedaan om niet naar het toilet te gaan. Maar als je moet, dan moet je. De eerste keer toen ik de toiletdeur opende, deed ik hem meteen weer dicht. Misschien een andere deur proberen. Maar na 3 dagen was het duidelijk. Overal waar je komt, kom je oog in oog te staan met een leeg hokje met in het midden een gat in de grond. Gelukkig was het wel mogelijk om door te spoelen. Het kon dus erger. En gelukkig verscheen er wel een normaal toilet achter het deurtje toen ik eenmaal in het hotel was.

Gastvrij! Gastvrij! Gastvrij!

Cultuurshocks China

Iedereen verwelkomt je. In Nederland ben je heel blij wanneer je een kopje koffie en een koekje aangeboden krijgt. In China wordt echt overal goed voor je gezorgd. Er werden extra speciale gerechten voor me gekookt en ook werd ik volgegooid met cadeautjes. Souvenirtjes zijn leuk. Erg leuk. Maar wanneer je een tas van een bedreigde diersoort in je hand krijgt gedrukt wordt het wel een heel spannend verhaal. Principes blijken toch niet overal op de wereld hetzelfde.

Blonde haren, blauwe ogen

Misschien komt dat door mijn blonde lokken en grote blauwe ogen maar de grootmoeder van mijn vriend kon haar ogen niet van me afhouden. Ze had vast nog nooit een westers meisje gezien. Zo waren er ook meerdere Aziaten die op de foto met mij wilden.

Wedstrijdje spugen

Cultuurshocks china

China is vies en het stinkt, hoorde ik vaak voordat ik ging. Ik kon me er geen voorstelling van maken. In Nederland stinkt het toch ook wanneer je langs boerderijen fietst? Vooral als net de mest op het land is gereden. Als jij denkt dat het in Nederland al stinkt, raad ik je een gasmasker aan wanneer je naar China gaat. Al het vuilnis ligt naast de vuilnisbakken, het riool vloeit zo de rivier in en mensen spugen zonder pardon overal op straat. Dat laatste lijkt wel een wedstrijd. Hoe meer, hoe beter. Ook zag de stad er somber uit door de luchtvervuiling. Het lijkt dan vaak mistig of bewolkt terwijl het een heldere zonnige dag zou moeten zijn. Het klinkt nu alsof China er maar vies uit ziet. Maar ook zijn er hele mooie schone plekjes te vinden. Bekijk deze foto hierlangs maar eens.

Cultuurshocks China

Arm en rijk

Als laatste kun je heel goed het verschil zien tussen arm en rijk. In Nederland kom je lang niet zoveel arme mensen tegen als in China en het verschil tussen arm en rijk is niet zo groot. De meeste mensen in Nederland vallen onder de middenklasse. Wanneer je in China landinwaarts gaat zie je hutjes die wij niet tegenkomen in ons kleine rijke landje. Pas dan heb je echt door hoe goed wij het hier hebben.

Een duik in een andere cultuur is altijd verassend en gewaagd. Soms zal je, net zoals ik, je princes attitude even aan de kant moeten schuiven en jezelf in het diepe gooien. Durf jij het nog aan om een bezoekje aan China te wagen? Ik vond het fantastisch!

Ben jij ook in China geweest of in een ander land? Dan ben ik benieuwd wat voor cultuurshocks jij hebt ervaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.