De confrontatie

Tentfeest
Ik was 15 jaar oud en ging met mijn vriendinnen naar een tentfeest. In de omgeving waar ik vandaan kom zijn veel van dit soort feesten. Grote tent, gezellige band en de nodige alcohol. Mijn vriendinnetje woonde op loopafstand van het feest waar we die avond naartoe gingen. We wilden voorkomen dat we in een lange rij zouden staan, dus we besloten een beetje op tijd te vertrekken. Maar mijn fles Coebergh was nog niet leeg. Die ging dus mee onder mijn arm. Met mijn rode drankje aan mijn mond liep ik richting de tent. Totdat ik ineens hoorde ‘’Jongedame, wat denk jij dat je aan het doen bent?’’ Uh oh. Ik draaide naar links en keek, met mijn fles aan de mond, in de gezichten van 3 politieagenten.

‘’Dat wordt dan 60 euro’’. Ik heb nog geprobeerd om onder de boete uit te komen door een zielig gezicht op te zetten, maar helaas. Meneer de politieagent had geen medelijden. Ik hield aan de avond een kater en een boete voor openbare dronkenschap over.

Confronterende beelden
Dit soort situaties wil de politie Amersfoort nu dus opnemen met een bodycam. Als je als minderjarige dronken op straat loopt, kan de politie je meenemen naar het bureau. Je ouders moeten je dan komen halen. Voor je naar huis gaat (met een straf of boete op zak) bekijk je samen de beelden van de dronken avond terug. Gênant.

De confronterende aanpak zou volgens het Trimbos Instituut moeten helpen tegen het dronken gedrag van jongeren. Het Instituut denkt dat de beelden indruk maken op zowel de jongere als zijn ouders. De jongere zelf wil waarschijnlijk voorkomen dat het nog eens gebeurt. De ouders zullen misschien hun kind en zijn alcoholgedrag beter in de gaten houden.

Effectief
Ik zou het zelf echt vreselijk vinden om beelden van mijn dronkenschap terug te kijken met mijn ouders. Wel denk ik dat het effectief is. Ik zou me namelijk doodschamen als mijn ouders mij in dronken toestand zagen. Sinds de boete denk ik wel 2 keer na voor ik de straat op ga om met mijn flesje Coebergh te zwaaien..

Wat vind jij van dit project? Wat zou je ervan vinden als de politie dit bij jou in de buurt ook gaat doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.