De grote boze wereld

Je werd er mee doodgegooid de afgelopen weken: het grote Rusland dat Europa langzaam inneemt, islamitische strijders in het Oosten die alles kort en klein schieten en de schokkende beelden van platgebombardeerde steden in Palestina. Overal in de wereld lijkt het wel oorlog. Kan ik nog wel rustig op mijn stoel zitten of kan dit geweld dadelijk ook hier losbarsten? Hoe veilig zitten we hier nou eigenlijk in Nederland?

‘Natuurlijk kan je rustig op je stoel zitten, we hebben alles onder controle en het geweld komt echt niet deze kant op’ zegt de overheid. Het klinkt allemaal veelbelovend. Ondertussen beginnen ze wel weer meer geld in het leger te pompen, meer tanks en meer wapens kopen, nieuwe F16 vliegtuigen, waarom? Al dat geld om oorlog te voeren, terwijl we er ook kanker mee kunnen gaan bestrijden. Of we gaan de hongersnood in Afrika aanpakken, of misschien wel de arme sloebers uit ons eigen landje aan een baan helpen. Het kan allemaal, maar het gebeurt niet.

Toch is het wel heel belangrijk om jezelf te beschermen tegen boeven zoals de islamitische staat (IS) of Poetin. Mensen die alleen uit zijn op macht of overheersing en dit doen door mensen te onderdrukken, het is vreselijk. Kinderen van wie de huizen plat worden gegooid, gezinnen die uit elkaar worden getrokken door oorlog. In dat geval kunnen we van geluk spreken hier in ons kleine Nederland. Hier ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt en heeft iedereen gelijke kansen.

Ik denk dat we vooral bang worden gemaakt door het nieuws. Je ziet al het geweld, maar natuurlijk niet de goede dingen die in de wereld gebeuren. Er zijn maar een paar plekken waar oorlog is, maar zoveel plekken waar vrede heerst. Met die gedachte in mijn achterhoofd kan ik met een gerust hart gaan slapen. Wetende dat we nooit helemaal veilig zijn, maar wel op een plekje wonen waar we dicht in de buurt komen van veiligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.