De Primark: één groot gekkenhuis

Elke doordeweekse dag fiets ik al vroeg door Nijmegen centrum en fiets ik over Plein 44. Plein 44 is sinds kort toch wel bestempeld als het plein waar de kledingketen Primark aan zit. Nog voordat de deuren opengaan om 9 uur, staan er al meisjes en jongens te wachten totdat ze naar binnen mogen om heel veel te shoppen voor weinig geld. Toen de Primark in Nijmegen openging fietste ik er ook langs, in één woord: chaos. Gillende meiden en jongens stonden te wachten totdat ze eindelijk de Primark binnen mochten. Er stonden zelfs dranghekken en bewakers bij om de boel niet uit de hand te laten lopen. Gaat dit niet iets te ver?

De Primark is een budgetkledingketen die in 40 jaar uitgegroeid is tot 287 winkels door heel Europa. Het concept is begonnen in Ierland en is nu in elke grote stad in Europa te vinden. Eén groot succes! Sinds een paar maanden zit er een Primark in Nijmegen en wanneer ik door de binnenstad van Nijmegen loop overheerst bij mij het beeld van mensen die met Primarktassen rondlopen. En nu heb ik het niet over één of twee tassen per persoon, nee, daar haal je het niet mee! Sommige shopaholics redden het om in elke hand minimaal 3 enorme tassen te hebben. Ik sta er elke keer weer van te kijken, hoe dan?!

Wanneer ik bij Google ‘Primark’ intyp, krijg ik zelfs zoekresultaten als: ‘hoe overleef ik het shoppen bij de Primark?’ . Doordat het shoppen bij de Primark zo’n grote hype geworden en de winkels uitpuilen van de mensen krijg je tips om je shopmiddag bij de Primark te overleven. Tips als: ‘ga niet shoppen bij de Primark als je agressief of chagrijnig bent’ en ‘spreek met je vriendinnen een plek af voor het geval dat je elkaar kwijt raakt, aangezien het bereik in de winkel erg slecht is’’, ze komen allemaal voorbij.

In dit artikel op NU.nl,lees ik zelfs dat uit onderzoek blijkt dat het bezoekersaantal in de steden met een Primark gestegen is met 30% sinds de Primark er gevestigd is. Dit is erg goed voor deze steden natuurlijk. Nu is het algemeen bekend dat de kleren van de Primark in fabrieken gemaakt wordt met erg slechte werkomstandigheden. In mei werd zelfs bekend dat een textielfabriek in Bangladesh van de Primark is ingestort waarbij veel slachtoffers zijn gevallen. Toch blijven mensen hun shirtjes, broeken, bh’s en onesies kopen bij de altijd goedkope Primark.

Ik beken, ik doe er zelf net zo hard aan mee en soms voel ik me daarover best wel schuldig. Ik weet ook eigenlijk wel dat ik beter geen kleren kan kopen bij de Primark. Maar toch loop ik elke keer weer die Primark binnen en koop ik, als sukkel die ik ben, liever vier goedkope shirtjes bij de Primark, dan één duur shirtje van een ander merk.

Ik ben heel erg benieuwd wat jullie van de Primark vinden? En gaan jullie zelf weleens shoppen bij Primark? Laat het me weten en plaats hieronder een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.