De wondere wereld van Salvador Dali

Zolang ik me al kan herinneren ben ik gek op kunst en alles wat daar mee te maken heeft. Je vindt me veel in musea en mijn hobby’s zijn tekenen, schilderen en fotografie. En als Tussen Kunst en Kitsch op tv komt, zit ik zeker te kijken!

Het woord ‘kunst’ heeft vaak een stoffig imago. Mensen denken bij kunst al snel aan donkere middeleeuwse portretten of saaie landschappen, maar wat kunst nou zo leuk maakt is de diversiteit hiervan. Er zijn harstikke veel kunststromingen die lang niet allemaal zo stoffig zijn!

Er is een Spaanse kunstenaar die mij veelal verwondert. Deze kunstenaar is Salvador Dali. Dali is een kunstschilder en hij hoort tot de stroming van het surrealisme. Het surrealisme is alles behalve stoffig, als je het mij vraagt. Het surrealisme kent namelijk geen logica. De naam ‘surrealisme’ zegt het ook al een beetje. Realisme is realiteit of logica. Maar als je het woordje ‘sur’ voor realisme zet, betekent dat juist dat er geen logica is. ‘Sur’ betekent dus niet of geen. De surrealisten richten zich op het onderbewuste en dromen en laten de grenzen van de logica ver achter zich. Als je naar beroemde surrealistische kunstwerken van Dali kijkt, valt dit ook meteen op. Er klopt namelijk helemaal niks van en dat maakt het nou net zo leuk en interessant! Wat ging er in hemelsnaam in hem om?! Een goed voorbeeld hiervan is het schilderij ‘The Persistence of Memory’ wat het voortduren van herinnering betekent. De gesmolten klokken in een mysterieus landschap staan inderdaad ver van onze logica af!

Ik ga vaak naar Spanje op vakantie en daar bezoek ik ook graag musea. Een van die musea was het museum van Dali in Figueres. Ook heb ik zijn huizen bezocht in Spanje. Het was ongelooflijk mooi! En alles ademt Salvador Dali! Na het zien van zijn huizen kwam ik erachter dat Dali niet zomaar een kunstenaar is. Hij was een heel erg excentriek persoon. Of anders gezegd: het was een rare snuiter! In zijn huizen staan bijvoorbeeld overal kleine kunstwerkjes of knutselwerkjes. Hij heeft zijn museum in Figueres zelf ingericht en dat is goed te zien. Het museum zit vol details en overal zie je de persoonlijke touch van de kunstenaar terug. Wist je dat Dali een miereneter en een Ocelot (wilde kat) als huisdier had?! Een miereneter als huisdier, dat kan alleen iemand als Dali verzinnen. Miereneters zijn net zo mysterieus als hij. En Dali heeft ook een kookboek geschreven! Dit kookboek zit boordevol aparte en eigenzinnige gerechten, met veel afbeeldingen en tekeningen. Moet je zien!

Kunst stoffig? Helemaal niet dus! Salvador Dali heeft dat stof hard op laten waaien met zijn kunst! Deze eigenzinnige kunstenaar behoort tot een van mijn favoriete kunstenaars en zal me altijd blijven inspireren en verwonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.