Kevers zijn fantastisch!

Insecten zijn heel succesvol. Ongeveer 90% van alle soorten dieren zijn insecten en er zijn bijna een miljoen verschillende soorten. En dan hebben we het nog niet eens over hoeveel dieren er per soort op deze aarde rondlopen. Heel erg veel in ieder geval! Tussen deze grote groep insecten vind je mijn favoriete dieren: kevers.

Kevers zijn vooral leuk, omdat ze in heel veel verschillende soorten en maten bestaan. De diversiteit in uiterlijk is enorm. Sommige kevers zien eruit als kleine kunstwerken, andere kevers zien er grappig uit en weer andere kevers zien er vooral heel erg stoer uit in hun gepantserde ensemble.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze sierlijke kever. Dit mooie beest wordt de gouden tor genoemd. De gouden tor draagt een prachtig pantser met zich mee met een parelmoerachtig design. De gouden tor is net een klein kunstwerkje.

Er zijn ook kevers die er heel grappig uitzien. Zo heb je de Trachelophorus giraffa, wat de Malagassische girafkever betekent. Deze kever ziet er heel eigenaardig uit! Hij verdient zijn naam zeker, want deze kever heeft inderdaad net als een giraf een lange nek.

Een voorbeeld van een totaal andere kever is het vliegend hert. Het vliegend hert ziet er heel stoer uit. Op de afbeelding zie je een mannetje. Wat meteen opvalt aan deze kever zijn de grote kaken en zijn omvang. Hij ziet eruit als een vechter en hij heeft hiervoor ook een goede uitrusting. De vrouwtjes van deze soort zijn een stuk kleiner en hebben ook maar kleine kaken.

Weer een totaal andere kever is de schildpadkever (Platypria echidna). Deze kever is uitgerust met stekels om zichzelf te verdedigen.

Zo zie je hoe groot de diversiteit is. Het zijn alle vier kevers, maar lijken totaal niet op elkaar. Ik vind kevers vooral leuk om hoe ze eruitzien en dat ze allemaal zo van elkaar verschillen. En verschillende soorten kevers gedragen zich totaal anders dan andere soorten kevers. Er is ook een hele bekende kever die mest verzamelt en tot een bol rolt. Dat is de mestkever! Kevers hebben allemaal hun eigen plek binnen het ecosysteem en houden zich met van alles bezig. Door hun diversiteit vind ik ze nou zo leuk!

Wist je dat…

Een heel klein kevertje wordt gezien als de brenger van geluk en dit kevertje is zelfs een symbool tegen zinloos geweld. Dit is het lieveheersbeestje! Gek, want we vinden lieveheersbeestjes zo gewoon dat je bijna zou vergeten dat dit ook een kevertje is! En wist je dat de scarabee (een mestkever) in Egypte wordt gezien als een heilig dier? Mestkevers leggen hun eitjes in de bollen mest die ze rollen. De eitjes komen uit in die bollen, dus de Egyptenaren dachten dat de kevers spontaan uit mest ontstonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.