DIY: Jam maken

Ik vond jam maken altijd iets voor oude mensen. Iets wat je doet als je thuis achter de geraniums zit en niks anders kan bedenken om te doen. Dit veranderde twee jaar geleden. Mijn vader bracht een grote mand met pruimen mee. Het waren te veel pruimen om zelf op te eten en ze bleven niet meer lang goed. Mijn enige optie was de pruimen weggooien of er jam van maken. Weggooien vond ik zonde, dus na wat googlen stond ik jam te maken. Gelukkig was het een succes! Niet alleen was de jam goedkoper dan die van de supermarkt, ook smaakte hij lekkerder!

Hoe maak je jam?

Voorbereidingen:

1). Voordat je jam gaat maken heb je iets nodig om je jam in te bewaren. Je kan weckpotten gebruiken, maar oude jam of groentepotjes zijn ook prima.
2). Steriliseer de potten. Zet een pan met water op het vuur, doe de potten én deksels daarin en laat het water 10 minuten koken.

3). Wat heb je nodig om jam te maken?

Fruit! Denk aan aardbeien, bessen, abrikozen etc. etc. Verder heb je nodig: suiker, pectine en citroensap. Je kan ook geleisuiker kopen dan zit pectine al in de suiker.

Fruit is vaak duur, dus ga naar buiten en pluk het zelf. Pak geen vruchten die op de grond liggen of laag bij de grond hangen. Kijk hier waar je vruchten kan plukken. Kun je geen fruit vinden, koop dan seizoensfruit.

4). Stop een bordje in de vriezer. Hiermee kan je checken of de jam goed is.

En dan:
1). Schil en snijd het fruit (afhankelijk van het fruit) in kleine stukjes. Doe dit in een pan en zet dit op een laag vuur. Kook het fruit zacht, dit duurt ongeveer 10 minuten.
Tip: Als je jam met stukjes wilt, kook het fruit dan niet helemaal zacht.

2). Voeg de rest van de ingrediënten toe (suiker, pectine en citroensap) en roer totdat het stroperig wordt. Laat de jam nog 4 minuten koken.

Tip: Houd je van wat zuurdere jam? Voeg dan wat meer citroensap toe en wat minder suiker.

3). Haal het bordje uit de vriezer en doe daar een beetje hete jam op. Laat de jam 1 minuut afkoelen en houd het bordje schuin. Als de jam er niet vanaf loopt is die klaar.

4). Zet de potten op een natte theedoek, zodat ze niet springen als je de jam erin doet. Vul de potten met jam, doe de deksel erop en zet ze op de kop. Zo zuigt de pot zichzelf vacuüm.

Recepten
Voor elke fruitsoort is een andere verhouding suiker, pectine en citroensap nodig. Hier wat recepten op een rijtje voor Abrikozenjam, Pruimenjam, Bramenjam, Bosvruchtenjam en natuurlijk:
Aardbeienjam

Jam maken is hartstikke makkelijk en leuk en dus niet voor oude mensen! Welke jam ga jij maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.