Doping in de topsport

Goed voor je hart én voor je carrière?

Doping is niet weg te denken uit de topsport. De laatste tijd worden er steeds meer atleten betrapt op het gebruik van doping. Neem nou Maria Sharapova, de beroemde tennisspeelster. Woensdag is bekend gemaakt dat ze voor twee jaar geschorst is omdat ze het medicijn Meldonium heeft genomen. Dit medicijn staat pas sinds 1 januari, 2016 op de lijst met verboden middelen van het Wereldantidopingagentschap (WADA). Het wordt normaal gesproken gebruikt tegen hartproblemen en diabetesklachten. In de sportwereld denkt men dat je door dit middel sneller herstelt van een zware training en je lichaam beter omgaat met de energievoorziening.

Is dit eerlijk?

Maria Sharapova zegt dat ze Meldonium al tien jaar voor haar hart gebruikt en niet wist dat het sinds 1 januari op de dopinglijst staat. Toch is ze voor twee jaar geschorst. Dat snap ik dan weer niet. Omdat je een medicijn neemt dat je helpt tegen bepaalde hartproblemen mag je geen topsporter meer zijn? Is dat eerlijk? Uit het beetje onderzoek dat gedaan is, blijkt dat het wel effect heeft op je prestaties, maar het maakt je geen superman of zo.

Maar waar trek je dan de grens?

Na de schorsing van Sharapova is het internationaal Olympisch Comité (IOC) nog strenger aan het testen. De testen zijn vooral gericht op atleten die deze zomer in Rio willen meedoen aan de Olympische spelen. Maar hoe zit het dan met atleten die bepaalde medicijnen gebruiken voor hun gezondheid? Mogen die dan ook niet meer meedoen als deze medicijnen op de dopinglijst staan? Er zijn natuurlijk atleten die doping gebruiken zodat ze beter presteren. Maar ik vind het niet eerlijk dat je geschorst wordt als je iets gebruikt voor je gezondheid. Wat vind jij hier nou van? Laat een reactie achter!

foto: Tim Wang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.