IJskoud het lekkerste

Vorige week ging ik met mijn vriend naar de sauna. Die warmte in de sauna vind ik altijd heel fijn. Na afloop komt altijd het ergste namelijk koud douchen en het dompelbad. Ik weet dat het moet voor het afkoelen maar het is zo koud!

The Iceman

Blijkbaar kan het voor anderen niet koud genoeg zijn. Zo hoorde ik twee mensen in de sauna praten over de Wim Hof Methode die ze hadden gevolgd. Je leert met die methode hoe je je hartslag, ademhaling en bloedcirculatie onder controle kan krijgen. Dit zorgt ervoor dat je heel goed tegen kou kunt. Wim Hof, de bedenker van die methode, heeft al 21 wereldrecords op zijn naam staan die te maken hebben met sneeuw, ijs en kou. Een van die records is het 1 uur en 53 minuten lang staan in een bak met ijsklontjes en daarbij hield hij zijn lichaamstemperatuur op 37 graden. Wim Hof zegt zelf dat er allerlei goede effecten hangen aan zijn methode. Het zou bijvoorbeeld goed zijn voor mensen met reuma of diabetes.

In de ijssauna

Nu is er nog een nieuwe rage in opkomst die een beetje in dezelfde categorie valt. Cryotherapie: je lichaam behandelen met extreme kou. Misschien ben je weleens bij de huisarts geweest om een wrat te bevriezen, dat valt er ook onder. Steeds meer topsporters maken gebruik van die cryotherapie door middel van een ijssauna. Dat wil zeggen drie minuten in een cabine van -110°C! De temperatuurshock die je dan krijgt reset je lichaam. Dat heeft weer allerlei voordelen voor je lichaam.

Werkt het?

Er is nog geen bewijs dat zo’n ijssauna echt werkt, maar er is ook nog niet zo veel onderzoek naar gedaan. In de uitgevoerde onderzoeken zijn nog geen positieve effecten van een ijssauna gevonden. Of de methode van Wim Hof werkt is ook nog niet bewezen. Wim Hof’s lichaam kan namelijk veel beter tegen kou dan het lichaam van een gemiddeld persoon. Om dit te onderzoeken hebben ze ook naar zijn tweelingbroer gekeken. Ook zijn tweelingbroer kon, zonder de technieken van de methode, beter tegen de kou. Wel leidt het volgen van de methode tot een verbetering van je immuunsysteem. Of het nou werkt of niet ik moet er echt niet aan denken, doe mij maar gewoon een hete sauna!

In het filmpje hieronder test een verslaggever van de NOS de ijssauna uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.