Durf jij nog wel te vliegen?

Deze week is in Frankrijk een vliegtuig neergestort, een verschrikkelijke gebeurtenis. In Nederland voelen we nog de pijn van de vliegramp met vlucht MH17 boven Oekraïne. Dit soort vliegtuigongelukken hebben een enorme impact omdat er vaak in één keer veel slachtoffers vallen. Is vliegen nog wel veilig?

Eerst een paar weetjes. Wist je dat op de drukste dag van het jaar 190.000 mensen het vliegtuig nemen, alleen al op Schiphol? En dat er dagelijks 100.000 vliegtuigen veilig op hun bestemming aankomen? Daarmee vallen de 21 vliegtuigongelukken in 2014 best mee. Natuurlijk is elk ongeluk er één te veel. Het aantal ongelukken neemt al jaren af en het aantal vluchten neemt zelfs toe. Er zijn meer vliegtuigen waar niets mee aan de hand is dan vliegtuigen die hun eindbestemming niet halen. Vliegen wordt steeds veiliger.

Vliegtuigmaatschappijen moeten aan veel veiligheidseisen voldoen. In Europa voldoen ze aan alle internationale eisen. Wie niet aan die eisen voldoet komt het luchtruim niet in. Europa houdt een zwarte lijst bij van onveilige maatschappijen. Zo weet je met wie je veilig mee kan vliegen. Ook moeten piloten aan veel regels voldoen. Ze hebben bijvoorbeeld een lange en goede opleiding gehad en zijn er afspraken over het aantal uur dat ze mogen vliegen.

Nu ik deze cijfers weet ben ik zeker niet bang om te vliegen, het is zelfs de veiligste vorm van vervoer. Als je dezelfde afstand aflegt per auto is de kans dat je een ongeluk krijgt veel groter. En als ik een ongeluk op de snelweg heb gezien stap ik de volgende dag ook weer in de auto. Hoe zit dat met jouw vertrouwen in vliegen? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.