Geen tijd? Productiviteit is goed voor een gelukkig gevoel!

Dit artikel gaat over innerlijk geluk, want iedereen wil een leuk leven zonder stress. Bijna onmogelijk denk je waarschijnlijk. Maar sinds ik mijn dagen productief invul en niet te veel multitask is stress ver te zoeken.

Wat is productiviteit

Productiviteit is in het kort je tijd zo goed mogelijk benutten waardoor je tijd bespaard. Als je productief bezig bent probeer je zoveel mogelijk te doen in weinig tijd.

Multitasken VS productief zijn

Multitasken lijkt in eerste instantie op productief werken want je probeert met beiden zoveel mogelijk werk te doen in zo min mogelijk tijd. Alleen bij multitasken doe je veel dingen tegelijkertijd en dat kan stress opleveren. Bij productiviteit probeer je ook zoveel mogelijk te doen in weinig tijd alleen hierbij doe je steeds maar één ding tegelijk waardoor je je volledig kan concentreren op één ding.

Persoonlijk kies ik voor productiviteit omdat dit voor mij heel goed werkt en ik zo meer dingen afkrijg in een korte tijd.

Hoe werkt productiviteit en hoe pas ik het toe in mijn leven

Je begint met het maken van een To Do lijstje, schrijf hier drie tot vijf punten op die je die dag gedaan wil hebben. Deze punten mogen wel bestaan uit sub onderwerpen bijvoorbeeld:

Artikel schrijven voor mijn blog
1. Onderwerp kiezen
2. Artikel schrijven
3. Plaatje/foto erbij voegen
4. Nakijken of alles klopt.

Als tweede kun je jezelf het beste helemaal afsluiten van de buitenwereld. Dus zet je telefoon op stil en leg hem weg. Probeer social media te mijden zodat je niet afgeleid wordt.

Punt drie: moet je iets doen waar je geen zin in hebt? Dan moet je het leuk maken en soms is dat heel lastig, maar het kan wel. Beloon jezelf als je iets gedaan hebt. Als je bijvoorbeeld dat saaie werkstuk af hebt, gun jezelf dan even een half uurtje pauze. In je pauze mag je even op Facebook of maak een lekker kopje thee met een koekje. Doordat je jezelf beloont heb je een doel: je wil dat werkstuk nu snel af hebben zodat je eerder op Facebook mag

Punt vier: gun jezelf niet teveel tijd. Soms moet je iets heel saais doen en het is veel werk dus je besluit om de hele dag te werken aan dat extreem saaie verslag. Spreek met jezelf af dat je een uur gaat werken. Zet even een wekkertje zodat je niet de hele tijd op de klok gaat kijken. Na dat uur zie je waarschijnlijk dat je al heel ver bent gekomen. Een paar keer jezelf een korte tijd jezelf concentreren is makkelijker dan één keer voor een langere tijd.

Punt vijf: moet je dingen doen die minder dan drie minuten duren ? Doe ze dan meteen en schuif ze niet vooruit. Moet je bijvoorbeeld even het vuilnis buiten zetten doe dit dan meteen. Het is namelijk maar een kleine moeite.

Handige links

Tips om productiever te zijn (youtube)
Minder stres, hoe krijg je rust in je hoofd (youtube)
Hoe word je productiever

Ik hoop dat jullie dit een leuk maar vooral een handig artikel vonden. Wat vind jij van productiviteit? Laat het weten me weten in de reacties.

Foto: Dennis Hamilton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.