Eigenlijk is IS best slim

Ik heb eerder een blog geschreven waarin ik Dabiq noemde, het glossymagazine van IS. Het magazine is professioneel geschreven, de vormgeving is exact zoals ik die leer op mijn opleiding journalistiek en de verspreiding gebeurt op een professionele manier. IS is niet dom. In ieder geval, niet op het gebied van communicatie.

Professionals
Het valt mij op dat hun communicatie hetzelfde niveau heeft als de onze. Zo wordt er verwezen naar teksten uit Dabiq, de Koran of een ander geschrift dat volgens hen bij de Koran hoort. Ze maken hun denkwijze en ideologie op deze manier geloofwaardig. Een bronverwijzing vinden deze terroristen blijkbaar belangrijk.

Maar dat is niet alles. Ik leer op mijn opleiding hoe je een camera moet gebruiken, hoe een goed filmpje in elkaar zit en hoe je mensen interviewt. Iets dat deze mensen ook zeker goed onder knie hebben. De filmpjes van IS zijn professioneel. Ze filmen vanuit de juiste hoek, scherp en strak beeld. Niets op aan te merken.

Nu zou mij dat helemaal niet moeten verbazen, want de kans is groot dat westerse mensen het magazine maken. In de filmpjes zijn Westerse IS-leden in ieder geval vaak de hoofdrolspelers. Diegene die nu filmpjes maakt voor IS, heeft misschien wel dezelfde opleiding gedaan als ik.

IS komt dichtbij
Dat is een eng idee. Dan komt het ineens wel heel dichtbij. Dan zijn het geen rondtrekkende, boze mannen meer, die niet helemaal goed bij hun hoofd zijn. Dan worden het mannen en vrouwen met een goed stel hersenen, mensen die heel goed weten wat ze doen. Dat is pas een eng idee.

Dan heb ik liever een paar mannen die met een AK-47 zwaaien en bommen laten exploderen op de drukste plek die ze kunnen vinden. Tegen hen is het makkelijk om je te verdedigen. Die weten niet wat ze doen en zijn daardoor stuurloos zonder leider. Maar vechten tegen een vijand die dezelfde kennis heeft als jij is een heel stuk moeilijker.

Maar er is één groot verschil tussen IS en het Westen. Zij gebruiken hun kennis en macht om mensen te onderdrukken, onthoofden en te manipuleren. Wij gebruiken kennis en macht om de vrijheid, vrede en kennis te vergroten. Slim is IS misschien, maar wijs niet. Een wijze man blaast zichzelf en honderden anderen niet op, schiet geen onschuldigen neer en verspreidt geen boodschap van haat en oorlog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.