En weg is je privacy

Om je even wat ademruimte te geven: de nieuwe voorwaarden klinken naar mijn mening erger dan ze eigenlijk zijn. Vele onderdelen zijn al lange tijd verwerkt in Facebook en dus helemaal niet zo nieuw als ze lijken. Zo heb je de voorwaarden dat Facebook je informatie voor advertenties mag gebruiken, niks mis mee! Ze gebruiken alleen je interesses, je geslacht en leeftijd en berekenen hierop de beste advertenties. Dit doen ze al veel langer en die advertenties, die krijg je toch wel. Het punt waar de meeste commotie over is, ligt misschien gevoeliger voor sommige mensen. Facebook zegt namelijk dat zij eigendom hebben over jou foto’s. Dit is niet helemaal waar. Jij bent natuurlijk de eigenaar van je foto’s, je verleent alleen aan Facebook alle rechten om deze foto’s te gebruiken. Hiermee heb je al ingestemd vanaf het begin van je account! Je bent dat beetje privacy al jaren geleden verloren, oud nieuws dus. Ten slotte is er nog het punt van je locatie. Facebook mag jouw mobieltje vanaf volgend jaar gaan volgen via GPS en Wi-Fi. Op deze manier kunnen zij een database maken van alle dingen die je doet, waar je heen gaat en met wie je samen bent. Dat is wel een beetje raar, je hoeft blijkbaar de app niet eens open te hebben om dit te laten gebeuren. Een korte oplossing is toch binnen handbereik! Gewoon alleen op je PC op Facebook zitten wellicht? Ze mogen van mij best weten wanneer ik achter mijn pc zit!

Zoals ik al zei, niks om je zorgen over te maken, toch? Voorwaarden of niet, tegenwoordig is bijna jouw hele leven op het internet te vinden. Van vakantiefoto’s tot je verzekeringspapieren en bankzaken. Toch wel een raar idee dat iemand met de juiste technische vaardigheden in handen eigenlijk alles over je te weten kan komen zonder je ooit te ontmoeten! Dan hoor je ook nog eens bijna dagelijks over afluisterpraktijken en spionage van overheden over de hele wereld. Wat weten ze eigenlijk niet?

Bijna je hele leven staat op het internet. Een geheim is tegenwoordig niet zo geheim meer. Misschien wordt het toch tijd om de computer en telefoon de deur uit te doen. Weer terug naar de tijden dat je iemand nog iets in z’n oor fluisterde als het geheim was, in plaats van het in een app’je zetten. Toen brieven foto’s en formulieren alleen met harde hand gestolen konden worden en boeven niet achter een PC zaten. Gelukkig is het nog mogelijk om je in je slaapkamer op te sluiten. Radiootje zonder wifi- verbinding aan, en toch even die slechte plaatjes luisteren, niemand ziet het gelukkig, als je tenminste niet op Spotify zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.