Ga jij de prik halen?

Ik was een van de eersten die uitgenodigd werd om de prik tegen het HPV-virus te halen. Er was toen veel onzekerheid of het wel veilig was. Op internet gingen allerlei spookverhalen rond dat meiden in het buitenland heel erg ziek werden van het vaccin. Er was zelfs een verhaal uit Amerika dat een meisje was overleden. En nu, 10 jaar later, bestaan deze verhalen blijkbaar nog steeds.

Is er al die tijd dan niets veranderd? Ik snap dat het lastig is om een nieuw vaccin te vertrouwen. Maar 10 jaar later? Ik geloof dat internet en sociale media de grote boosdoener zijn waarom mensen zichzelf of hun kinderen niet willen laten inenten. Er staan allemaal verhalen op waardoor mensen er bang voor worden. Toch zijn de meeste verhalen helemaal niet waar, er speelde al iets anders waardoor die meisjes ziek werden.

Zelf heb ik de prik wel gehad. De RIVM laat echt niet alle meiden van Nederland iets inspuiten als ze niet zeker zijn dat het goed zit. Ik heb ‘m gehaald, en ik ben er ook nog. Als dit de kans verkleint om kanker te krijgen, dan grijp ik die graag aan. En daarom raad ik je ook aan om hem wel te halen, maar de keuze ligt altijd bij jouzelf.

Ben jij een meisje van 12 of 13 jaar en ben je uitgenodigd om de prik te halen? Overleg dan met je ouders, lees de website rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/hpv eens door en beslis voor jezelf wat jij de meest verstandige keuze vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.