Gastblog: Hoe beleefde ik mijn stageperiode?

Mijn naam is Yannick Bos. Ik ben student Commerciële Economie aan de hogeschool van Amsterdam. Hier vertel ik hoe ik mijn stageperiode beleefde en wat ik hieraan over heb gehouden.

Waar begin je met zoeken?

Een aantal vrienden van mij hadden al een stageperiode achter de rug. Voor mij was het daarom makkelijk om tips aan hun te vragen. De belangrijkste tip die zij hadden voor mij was: begin op tijd met zoeken van je stageplek. Tijdens je stageperiode wil je goed op je plek zitten bij een bedrijf die echt bij jou past of jou uitdaging geeft. En misschien wel het belangrijkste, waar jij veel kan leren. Als je te laat begint met zoeken loop jij misschien het bedrijf mis waar je voorkeur naar uitgaat en zit je vervolgens maanden te balen. Ik vond een stageplek bij YoungCapital in het online marketing team. (YoungCapital is een uitzendbureau voor jongeren, studenten en starters).

De eerste week van de stage

Het omschakelen van school naar 40 uur per week stagelopen was voor mij wel even wennen. Vooral de eerste week was erg zwaar. Ik had nog nooit een werkweek van 40 uur gemaakt en kreeg enorm veel nieuwe informatie te verwerken. Ook probeerde ik zo goed mogelijk alle namen van mijn collega’s te onthouden. Het is natuurlijk ongemakkelijk als je iets moet vragen aan een collega en je haar of zijn naam niet weet. Althans dat dacht ik op dat moment, maar iedereen begrijpt dat je dit niet allemaal in je eerste week al weet. Mijn collega’s betrokken mij gelijk allerlei activiteiten van meetings tot aan een teamuitje in mijn eerste week. Hierdoor kreeg ik gelijk een geruststelling van de rest van mijn stageperiode, want je werkt toch samen met deze collega’s voor de komende vijf maanden en wie weet wel langer. De eerste week sloten we vrijdagmiddag af met een borrel en een teamuitje. Toen ik in de avond thuiskwam had ik hoofdpijn van alle nieuwe informatie en het constant naar een scherm kijken. Ik dacht bij mezelf: Hoe ga ik dit ooit vijf maanden volhouden?

online marketing

Alles heeft zijn tijd nodig

Als ik nu terugkijk naar wat ik die vrijdagavond dacht, moet ik wel een beetje lachen. De eerste week was enorm wennen, maar de tweede week was al ontzettend leuk. Ik kende iedereen al een heel stuk beter (door het teamuitje), ik kon beginnen met mijn stageopdracht en de werkzaamheden werden steeds duidelijker. De ‘lange’ dagen begonnen te wennen en ik begon het al heel snel leuk te vinden. Ook omdat de stage zo enorm leerzaam is. Ik heb de eerste 2,5 jaar van mijn studie alleen maar kennis opgedaan en tijdens deze stage kon ik eindelijk deze kennis in praktijk brengen.

Wat heeft deze stageperiode mij opgeleverd?

Wat ik allemaal tijdens deze stageperiode geleerd heb is niet in één artikel te schrijven. Ik heb een groot rapport opgeleverd, de bedrijfscultuur leren kennen, ben begonnen aan mijn professionele carrière en veel volwassener geworden als persoon. Het is gewoon heel wat anders dan een bijbaan en dat is zo’n uitdaging! Na mijn stageperiode mocht ik blijven bij YoungCapital waar ik op dit moment nog steeds werk. Naast dat dit een teken is dat het bedrijf erg tevreden over je was, staat dit ook goed op je CV.

Dus, mijn tips voor een stageperiode:

  1. Begin op tijd met zoeken
  2. Kies een bedrijf waar jij je goed bij voelt
  3. Kies een functie die bij jou past
  4. Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek
  5. Vooral veel succes met je stage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.