Geld lenen, to do or not to do?

Het is weer zover, het einde van de maand komt er aan. Als ik in mijn portemonnee kijk zie ik, naast wat kleine muntjes van één en twee centen vrijwel niets. Ook mijn bankrekening is leeg. Ik check even mijn internetbankieren app of het wel klopt dat ik wéér blut ben. Dit omdat een stemmetje in mijn hoofd blijft herhalen: ‘Er moet iets mis zijn gegaan, zoveel geld heb ik deze maand er niet doorheen gejast’. Maar zoals elke maand, heeft dit optimistische stemmetje ongelijk. Sinds dat ik op kamers woon komt dit teleurstellende gevoel elke maand weer terug. Waar moet ik nu die nieuwe winterjas en laarsjes van betalen die ik toch zeker wel nodig heb?!

De tijd dat ik mijn moeder lief aan kon kijken voor een extra zakcentje is helaas voorbij. Ik moet zelf mijn geld verdienen en beheren en: op = op. Geef mijn moeder eens ongelijk, toch? Nu is het natuurlijk wel erg aantrekkelijk voor studenten en dus ook voor mij, om wat extra geld te lenen. Want tsja, wie wil nu niet meer geld hebben zonder daarvoor minder te hoeven werken? Als ik in mijn omgeving vraag waar ze dat extra biertje of dat dagje uit weer van betaald hebben, krijg ik standaard hetzelfde antwoord: Ik heb een extra lening van duo.

Op http://nos.nl/l/701611 lees ik dat het Nibud heeft onderzocht dat één op de vijf jongeren van 18 tot en met 24 jaar een schuld heeft. Hiervan heeft 20% een betalingsachterstand van 2500 euro. Dit is niet alleen een schuld bij de overheid, maar ook bij ouders, familie of vrienden. Ik vind dit best schrikbarend nieuws. Geld lenen is natuurlijk ook een makkelijke optie om snel aan geld te komen, maar dit moet ook terugbetaald worden. Wanneer je blijft lenen, zullen de schulden zich opstapelen en is het moeilijk om hier nog een uitweg in te vinden.

Met dit in mijn achterhoofd, denk ik toch iets beter na over mijn ‘moet ik geld gaan lenen keuze?’. Misschien is het zo gek nog niet om vaker dat lekkere broodje van de Bakker Bart te laten liggen. En wie weet, komen die nieuwe winterjas en die laarsjes er dan vanzelf?

Herken jij je in mijn situatie? Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal. Laat het me weten!

Vind je het interessant om te weten hoe je beter met je geld om kan gaan? Lees dan snel het artikel; ‘Geld en student, goede combinatie?’. De 20 jarige Yuri geeft je de gouden tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.