Het uitstelvirus

Het nieuwe jaar
Vorige week kwam mijn jongere broertje zuchtend en steunend de woonkamer binnenstrompelen. Hij is net begonnen aan zijn derde jaar op de HAVO en aan de blik op zijn gezicht te zien was hij alles behalve gemotiveerd. ”Morgen twee SO’s en een proefwerk. Dat haal ik nooit meer in één dag!’’ kwam er kwaad uit toen ik hem vroeg wat er aan de hand was. Hij had mij twee weken eerder verteld dat hij in zijn eerste week meteen twee data had gekregen voor toetsen. Hij zou meteen gaan beginnen, maar eerst even gamen. Dat had hij misschien beter niet kunnen doen.

Het uitstelvirus
Goede voornemens kennen we allemaal wel. Zo neem je je voor om het schooljaar goed te beginnen; met een vast ritme, een goede planning, ruim een week van tevoren beginnen met leren voor een toets, noem het maar op. Je begint altijd met veel motivatie, maar vindt jezelf uiteindelijk vaak achter je laptop, computer of mobiel. Een beetje scrollen door Facebook, je Twitter verversen of dat leuke filmpje op Youtube bekijken. Maar waarom blijven we uitstellen? Hebben we hier allemaal last van? Zijn we allemaal besmet met het uitstelvirus? Misschien wel, ik herkende het namelijk ook.

Get to work!
Toen ik op de middelbare school zat had ik ook veel last van het uitstellen van mijn taken en voornemens. Altijd te laat met het leren voor mijn proefwerken, nooit mijn huiswerk af. Dit zorgde natuurlijk voor lagere schoolcijfers. Toen ik hulp nodig had heb ik een paar zeer waardevolle tips en truckjes geleerd van vrienden, kennissen en leraren op mijn middelbare school. Deze hulp heeft mij door drukke en ook wel stressvolle periodes geholpen, waardoor ik met een stuk minder moeite mijn diploma heb kunnen halen. Ik hoop dat deze tips jullie ook kan helpen om minder uit te stellen.

De tips:
1. Zorg dat je voor de weken waarin je het druk krijgt een schema opzet. Je hoeft je niet per se precies aan het schema te houden, maar een voorbeeld is altijd motiverend!
2. Zorg voor rust in je kamer als je taken uitvoert. Rustige muziek of totale stilte zijn hierbij een aanrader!
3. Download een To Do applicatie. Dit zijn apps die je helpen plannen en je orde in de drukte bieden. Aan te raden apps zijn bijvoorbeeld: Any do, Remember the milk en Clear.
4. Geef jezelf een vaste tijd per dag dat je aan een taak werkt. Zet desnoods een wekkertje waarmee je de tijd bijhoudt.
5. Beloon jezelf voor het harde werken. Na een paar uurtjes hard gewerkt te hebben even lekker op de bank met een cool drankje. Ook je hersenen hebben rust nodig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.