Hoe maak jij ze?

Soms heb ik gewoon zin in een hele grote stapel pannenkoeken. Al heel lang ben ik groot liefhebber van pannenkoeken en als het kon zou ik ze elke dag eten. Nu doe ik dat zeker een paar keer per maand. Wordt het dan niet saai? Nou nee, er zijn vele varianten te verzinnen. Zoals met extra ei, met kaas, spek, rozijnen, vla of een ander soort meel. Keuze genoeg dus. En nog makkelijk ook, ik heb altijd de basis voor een standaard pannenkoek in huis:

De standaard pannenkoek

  • 250 gram bloem,
  • 2 eieren,
  • 500 ml melk,
  • zout en olie

Eigenlijk maken de hoeveelheden niet zoveel uit. Zelf kijk naar het beslag of het dik genoeg is om makkelijk in de pan te gieten. Zo krijg je altijd een lekkere pannenkoek.

Pannenkoeken met boekweitmeel

Waarom van boekweit? De klassieke Nederlandse pannenkoek is met een deel boekweitmeel gemaakt. Als de pannenkoeken helemaal van boekweitmeel worden gemaakt zijn ze gezonder dan de standaard pannenkoeken met tarwemeel. Ze zijn bijvoorbeeld glutenvrij, eiwitrijk en bevatten meer langzame koolhydraten. Daarmee zijn ze ook een ideale broodvervanger! En wat is er nou een mooiere smoes om pannenkoeken als lunch te eten.

De pannenkoeken zijn eenvoudig en snel klaar te maken. En natuurlijk ruiken ze heerlijk tijdens het bakken, ik krijg er nu al weer zin in!

Er zijn vele recepten op internet te vinden, maar dit heb ik ongeveer gebruikt:

  • 250 gram boekweitmeel
  • 3 eieren
  • 500 ml melk
  • Zout en olie

Doe de boekweitmeel en een snufje zout in een grote kom, voeg daarna de eieren toe. Schenk voorzichtig de melk in het beslag, ondertussen roer je het beslag met garde of mixer. Uiteindelijk moet het beslag vloeibaar zijn zonder al te veel klontjes. Je kan altijd nog melk toevoegen als het te dik is of meel als het te dun is.

Doe de olie in een koekenpan en laat de pan flink heet worden. Neem een soeplepel en giet het beslag gelijkmatig in de pan. Als je de pan rond draait komt het mooi egaal in de pan. Draai de pannenkoek om als de bovenkant droog is geworden. Bak nu beiden kanten bruin. De echte koks gooien ‘m in de lucht 😉

Geniet van de pannenkoeken en laat mij maar weten hoe ze zijn geworden. Laat ook je tips voor mij achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.