Waar zijn de leukste gratis festivals?

Op koningsdag zijn er veel gratis festivals in de Nederlandse steden. Hier ben ik ook altijd weer van de partij. Twee jaar geleden heb ik me heel goed vermaakt op FreeFall Festival in Arnhem. FreeFall Festival is uitgegroeid tot een cultureel muziekfestival. Het centrum van Arnhem staat deze dagen vol met activiteiten en tientallen podia. Op Koningsnacht staat de line-up in het teken van zon en zomer met artiesten als Boomshakalak, Mr. Polska en Knarsetand.

Op 5 mei wordt Bevrijdingsdag gevierd, maar ook stilgestaan bij vrijheid en onvrijheid in de rest van de wereld. Dit jaar is het niet alleen 70 jaar geldeden dat Nederland bevrijd werd, ook is het de 25e verjaardag van de Bevrijdingsfestival in Nederland. Overal in Nederland zijn bevrijdingsfestivals op die dag en vaak ook gratis.

Op de tôffel in Vierlingsbeek op 21 juni staat al jaren bekend door een enthousiast publiek en een uitstekende programmering. Dit festival staat bij mij standaard in de agenda. Zij focussen zich vooral op nieuwe opkomende bandjes en boeken de artiesten ruim op tijd. Vaak weten zij precies de goede bandjes uit te kiezen en staan de artiesten al voor dit festival in de hitlijsten. Dotan was bijvoorbeeld een van de artiesten die vorig jaar van de partij was. John Coffey in 2013 en Mr. Polska in 2012. Tijdens het boeken stonden ze nog niet in de hitlijsten. Vandaar gratis en onwijs leuk!

28 juni is het ook weer tijd voor the pride of The Hague: Parkpop. Dit is een van de grootste gratis toegankelijke festivals van Europa. De eerste namen van Parkpop 2015 zijn al bekend. Niemand minder dan Chef’Special en Paul Weller treden dit jaar op in het Haagse Zuiderpark.

De zomerfeesten in Nijmegen is het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland! Tijdens dit evenement, van 18 t/m 24 juli, treden meer dan 2750 artiesten op, verspreid over 37 podia. De Vierdaagsefeesten bieden elk jaar weer voor ieder wat wils. Vooral op de laatste dag wordt er flink gefeest. Als het weer mee zit, ga ik in de middag al het terras op.

Appelpop blijft dit jaar ook weer gratis. Dit festival is in Tiel op 11 en 12 september. Anouk is al bekend gemaakt en ook Racoon en Talisco zijn toegevoegd aan de line up. Ik kan me zelf niet voorstellen dat dit festival nog steeds gratis is. Nationale en internationale bekendheden staan hier op de podia en gelukkig zijn er altijd veel vrijwilligers die zich elk jaar weer aanmelden om het gratis festival overeind te houden.

Op deze website staat een overzicht van alle gratis festivals in Nederland. Wat is jouw gratis festival tip?

Foto 1

Foto 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.