How to: coming out

Uit de kast bij je ouders/familie

De meeste jongeren komen als eerste uit de kast bij hun ouders. Dit is vaak ook de moeilijkste coming out, maar gelukkig hoeft dit maar één keer. Dit is het moeilijkst omdat je ouders zullen schrikken. Ze hadden het niet verwacht van jou. Die schrik komt meestal door een toekomstbeeld dat ze hebben van hun kind. Bijvoorbeeld dat hun kind later een gezinnetje zal hebben met 1 man, 1 vrouw en een stuk of 3 kinderen. Helaas is de kans op man en vrouw niet zo groot meer, maar een vrouw en vrouw met 3 kinderen kan natuurlijk wel. Dit is natuurlijk wel een lang traject, maar het is wel mogelijk.

Uiteindelijk zullen je ouders het wel accepteren. Dit kan een week duren maar helaas ook een aantal jaren. Na je coming out zul je je opgelucht voelen. Ook zul je geen vragen meer krijgen met “Hey Bart, wanneer heb je nou een vriendin?” of “Lotte heb je nog steeds geen vriendje?”

Uit de kast bij vrienden / klasgenoten

Of je ook bij vrienden en klasgenoten uit de kast wil komen is je eigen keuze. Als jij het graag wil delen met jouw klasgenoten/vrienden, dan doe je het. Als je vindt dat het ze niets aan gaat, zeg dan vooral niets. De reacties van jouw klas zullen heel erg verschillen. Voor de ene persoon is het doodnormaal en voor de ander is het wat moeilijker te begrijpen. Heb jij een echte goede vriend dan zal hij/zij het respecteren. Hij/zij zal er misschien wel even aan moeten wennen, maar uiteindelijk komt het goed. Wanneer iemand je hierdoor heel hard laat vallen, dan is dit jammer, maar dan is hij/zij geen echte vriend.

Hoe kun je uit de kast komen ?

  • Het is moeilijk maar het beste kun je het maar gewoon kort en krachtig vertellen. “Pa, ma ik ben….
  • Vertel er een verhaal bij, bijvoorbeeld: ‘’Pa, ma ik vind Bart heel erg leuk en ik ben verliefd op Bart.”
  • Vraag of je beste vriend of vriendin met je meegaat. Dan is er iemand die je kan steunen.
  • Schrijf het op een briefje en leg het ergens waar ze het kunnen zien. Zo is het iets minder eng, maar alsnog weten ze het.
  • Misschien wat minder persoonlijk maar je kan het ook via sms of Whatsapp zeggen.
  • Of als je heel veel lef hebt, zet je het op Facebook dat je een relatie hebt. Niet heel persoonlijk maar wel duidelijk en het voordeel is dat meteen iedereen het weet.

Ben jij al uit de kast? Of vind je deze tips handig? Reageer op deze blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.