Is mobiel gamen wel mobiel?

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft onderzoek gedaan naar hoe Nederlanders media gebruiken. Wat blijkt? Ongeveer 4 procent van de Nederlands gamet dagelijks op zijn of haar handheld (bijvoorbeeld op PSP of Nintendo DS) en/of tablet. Ik vond dit een opvallende conclusie omdat dit allebei mobiele apparaten zijn en ik bijna niemand in het openbaar zie gamen op deze apparaten. Ik laat mobieltjes expres achterwege omdat deze volgens het onderzoek minder gebruikt worden om te gamen.

Bij mobiel gamen dacht ik namelijk altijd aan gamen wanneer je onderweg bent. Dat ik geen mensen in het openbaar zie gamen hield voor mij in dat mensen thuis gamen op hun mobiele apparaat. Een voorbeeld: als je moeder op haar tablet Candy Crush aan het spelen is, is dat dan mobiel?

Eerst dacht ik van niet maar tijdens het schrijven van dit stukje ben ik mobiel gamen anders gaan bekijken. Mobiel gamen kan ook betekenen dat je binnenshuis mobiel bent. Je begint met gamen op de bank en eindigt met gamen in bed met een tussenstop op de wc.

Ik herken dit achteraf gezien ook bij mezelf. Ooit had ik een PSP en ik dacht dat ik dat ding overal ging gebruiken. Ik had het mis. Ik heb mijn PSP alleen thuis gebruikt en nooit onderweg.

Dus ondanks dat ik geen mensen in het openbaar zie gamen is mobiel gamen wel mobiel, alleen niet op de manier die ik dacht.

Heb ik het mis en wordt er wel volop gegamed in het openbaar of herken je jezelf juist in mijn verhaal? Laat het me weten in de reacties!

Foto: Cyril Vallée

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.