Je eigen schuld!? #EstuproNuncaMais

Een paar dagen geleden was de verkrachting van een 16-jarig meisje in het nieuws. Nadat ze bij een vriend thuis gedrogeerd werd, werd ze wakker en stonden er 30(!!) gewapende mannen om haar heen. Deze groepsverkrachting is gefilmd en op twitter gezet. De mannen zijn ‘trots’ op deze groepsverkrachting.

Verkrachting is normaal

In Brazilië worden dagelijks zo’n 1500 meisjes verkracht. In Nederland is dit 8 per dag. Brazilië is natuurlijk een groter land, het telt 12x zoveel inwoners maar in vergelijking met Nederland worden er 16x zoveel meisjes verkracht!

Mijn Braziliaanse vriendin vertelt dat verkrachting een groot probleem is in Brazilië. Tijdens een jaarlijks feest voor de geneeskundestudenten in haar stad worden meerdere meiden verkracht. ‘Dit is heel erg, maar wel ‘normaal’ in Brazilië. Vaak drinken die meisjes veel en dat is niet zo slim ‘, vertelt ze. ‘s Nachts alleen over straat lopen moet je als meisje in Brazilië absoluut niet doen! Van de arme buurten van Brazilië (de favela’s) waar veel geweld en drugshandel is moet je als meisje wegblijven.

Schuld van de vrouw

Verkracht worden is de schuld van de vrouw! ‘Had ze maar niet zo’n kort rokje aan moeten doen’ of ‘had ze maar niet zoveel moeten drinken’. En als je alleen over straat loopt dan vraag je erom. Zo denken veel Brazilianen over verkrachting.

Veel vrouwen durven geen aangifte te doen. Ze zijn bang dat mensen denken dat het hun eigen schuld is. Ook speelt mee dat veel verkrachters – als er aangifte gedaan is – vrijuit gaan. Maar 6 procent van de verkrachters krijgt een straf. Vooral als de verkrachters mannen zijn met macht of geld, dan wordt de politie gewoon omgekocht.

#EstuproNuncaMais

Gelukkig zijn er ook veel mensen in Brazilië die verkrachting niet normaal vinden. Die komen in opstand. Onder de hashtag #EstuproNuncaMais (vertaald: Verkrachting nooit meer) wordt op social media actiegevoerd. Afgelopen vrijdag was er een protestmars in Rio de Janeiro (hoofdstad Brazilië). De president heeft de dames gehoord want gaat in spoedoverleg over dit probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.