Kersttradities

Rond deze tijd van het jaar denk ik altijd: “wat is het jaar omgevlogen!” Wat misschien wel onzin is, toch voelt het zo in de 51e week van het jaar. Voordat ik 2016 achter me laat en met een symbolische schone lei begin sluit ik graag het jaar altijd af met veel vrienden, familie en gezelligheid. Ik merk dat dit een vast patroon begint te worden, maar saai is het in ieder geval niet!

Kerstavond en eerste kerstdag breng ik altijd door met mijn familie. Op kerstavond zitten we met z’n allen rond de openhaard te genieten van veel lekkernijen met een glas rode wijn. Mijn moeder doet altijd weer veel moeite om die typische kerstsfeer te creëren. De kerstboom staat in de hoek van de kamer te stralen, hier en daar staan engeltjes en rendieren door de kamer verspreid en er branden natuurlijk heel veel kaarsjes. Als kers op de taart kijken we The Sound of Music. Dat is traditie. We vinden het ook leuk om later op de avond de strijd met elkaar aan te gaan met het spel 30 seconds. Heel cliché misschien, zo’n familieavond, maar dat maakt het nou net zo leuk!

Eerste kerstdag begint met een uitgebreid (lees: enorm) ontbijt. Worstenbroodjes, versgebakken broodjes, een luxe kerststol, beleg: de tafel staat er vol mee. Na het ontbijt trekken we onze mooiste kerstoutfit aan en gaan we richting onze oma’s en opa’s. Ze wonen allemaal dichtbij, dat is heel fijn.

’s Avonds wordt er altijd uitgebreid gegeten. De tafel is mooi gedekt en het mooie servies wordt uit de kast gehaald. Stoofpeertjes, aardappelpuree, spruitjes en wild mogen zeker niet ontbreken in een kerstdiner.

Tweede kerstdag breng ik door met vriendinnen. We vinden het leuk om ‘s avonds samen de stad onveilig te maken!

Hier en daar verandert er natuurlijk heus wel wat. We kijken soms een andere film (Home Alone of een andere typische kerstfilm) en we spelen ook wel eens andere bordspellen. Dit jaar hebben mijn ouders ook een nieuw menu bedacht. In essentie zal het veel hetzelfde blijven en daar ben ik blij mee! Ik geniet namelijk elke keer weer van onze kersttradities.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.