Klopjacht om privacy

Maar waar gaat deze hele discussie nou eigenlijk over en is het wel echt zo erg dat men wordt gevolgd? De situatie is namelijk niet zo simpel als hij lijkt. We zetten zelf, namelijk allerlei informatie op Twitter en Facebook. Dit doe ik zelf ook, er is toch niets mis mee als mijn vrienden weten van mijn doen en laten? Het probleem is echter dat we onze profiel niet afschermen. Hierdoor kan iemand uit Amerika makkelijk mijn gegevens bekijken, omdat ik geen zin heb om mijn profiel af te schermen.

Daarnaast heeft het gebrek aan privacy andere nadelen. Zoals afgelopen jaar in Eindhoven. Hier werd een jongen in elkaar geslapen, waarna de politie de videobeelden op internet zette. Het gevolg was een klopjacht op de Social media waarbij onschuldige mensen met de dood werden bedreigd, omdat iemand het verkeerde adres online had gezet. Maar de jongens werden hierdoor wel gepakt. De politie besloot na dit ‘succes’ om vaker beelden online te zetten, ongeacht de gevolgen.

We moeten dus goed nadenken over wat we met onze privacy willen. Het idee dat iedereen mijn gegevens bekijkt, vind ik dan ook niet prettig. Dit is een reden om te kijken naar oplossingen. Zo moet je niet direct je gegevens geven als iemand hier om vraagt. Dit is een van de reden dat ik inmiddels mijn Facebook pagina heb afgeschermd.

Of er veel meer is wat we kunnen doen weet ik niet, maar in deze discussie is het goed om onze waarde opnieuw te wegen en een standpunt te vinden

die ons de toekomst in helpt.

afbeelding 1: opensourceway

afbeelding 2: Sean MacEntee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.