Mag ik dit wel fotograferen?

Ze noemen het ook wel het minst democratische land in de wereld. Dat gegeven maakt Noord-Korea niet de meest aantrekkelijke plek om op vakantie te gaan. Toch heeft een Nederlandse vliegmaatschappij daar geen boodschap aan. Ze bieden nu vanaf 2500,- p.p. een geheel verzorgde wintersport in Noord-Korea. Lekker skiën voor de hele familie plus een rondreis door het land, prachtig toch! Het enige wat je hoeft te doen is je aan de regels van het land houden en dat zijn er wel een paar.

Zo word je constant gezelschap gehouden door twee Koreaanse ‘gidsen’ die in dienst zijn van de overheid. Je kan nog geen boe of bah zeggen of ze horen je. Best wel eng als je erover nadenkt, zou je wel zelf naar de wc mogen? Met je fototoestel moet je eveneens voorzichtig zijn. Een foto van de verkeerde plek en ze nemen zo je camera in. Tenslotte moet je je mond niet voorbij praten, eventuele negatieve meningen over het land zijn streng verboden!

Noord-Korea laat zich daarnaast steeds vaker in de media zien en meestal op een negatieve manier. Denk maar aan de media aandacht voor het land een paar weken terug. Ze zouden Sony hebben gehackt omdat zij een comedy film over de leider van Noord-Korea zouden willen publiceren (The Interview). Even een van de grootste mediabedrijven in de wereld hacken is niet zomaar iets.

Met al deze negatieve aspecten zou ik bijna deze reisbestemming permanent van mijn reislijstje schrappen, bijna. Iets trekt me toch aan, een gevoel van nieuwsgierigheid. Hoe zou het zijn om rond te lopen in een land dat zo strikt is en waar de leider aanbeden wordt als een god? Hoe zouden de mensen daar leven? Het idee van twee mensen die me constant volgen jaagt me schrik aan en niet mijn vrijheid van meningsuiting hebben des te meer. Toch lijkt Noord-Korea mij een heel bijzonder land om eens te bezoeken, een land dat in mysterie is gehuld sinds het begin der tijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.