Mag ik op jouw feestje komen?

Voor iedereen is het eigenlijk een vervelend moment. Voor jou als jarige, want je mocht maar 6 kinderen uitnodigen en nu zeg je dus eigenlijk wie je het aardigste vindt, en voor degenen die geen uitnodiging krijgen, want blijkbaar vind jij als jarige hen niet leuk genoeg.

Dat het allebei vervelend is heb ik ervaren. Op de basisschool mocht ik ongeveer 7 kinderen uitnodigen. In een klas van 16 kinderen levert dat natuurlijk vervelende situaties op. Mijn ouders zagen die strijd in de klas, en daarom mocht ik een paar keer de hele klas uitnodigen. Super leuk, en fijn voor iedereen.

Dat gemene meisje
Dat het ook anders kan werd pijnlijk duidelijk toen ik in de eerste zat. Een meisje, toen nog mijn vriendin, gaf een feestje. 29 van de 30 leerlingen uit de klas kregen tijdens de les hun uitnodiging. Ik was de enige die geen uitnodiging kreeg, en moest de week voor het feestje verhalen aanhoren van dingen die ik niet mee zou maken. Ik voelde me verschrikkelijk, en stortte mijn hart uit bij mijn moeder, die vervolgens de ouders van het meisje aansprak.
Het resultaat was dat ik alsnog niet naar het feestje ging, want de ouders van het meisje stonden volledig achter haar beslissing. Dat verder iedereen was uitgenodigd, en dat ik er vorige week nog was geweest om samen huiswerk te maken maakte niet uit. Ik heb toen het besluit genomen om me erover heen te zetten, maar het meisje ooit terug te pakken.

Terugpakken
Nog 5 jaar van pesterijen van het meisje volgden, en omdat we wel in dezelfde vriendenkring zaten kon ik haar ook niet echt ontlopen. Maar na mijn eindexamen voelde ik me eindelijk vrij genoeg om haar de waarheid te vertellen. Ik hield een examenfeestje en gaf aan mijn echte vrienden een uitnodiging. Ik had haar expres geen uitnodiging gegeven.

Dat ik haar op precies dezelfde manier heb teruggepakt was eigenlijk nogal kinderachtig. Want eigenlijk was ik al die tijd niet alleen boos op dat meisje, vooral op haar ouders, die haar geleerd hadden dat het normaal was om iemand op zo’n lullige manier buiten te sluiten.

Oplossing van de Belgen
Ik ben het dan ook helemaal eens met het besluit van een school in België. Daar konden ze de teleurstelling van niet uitgenodigde kinderen niet langer aanzien. Daarom hebben zij kinderen die niet de hele klas uitnodigen verboden hun uitnodigingen in de klas uit te delen, dat moet buiten schooltijd gebeuren. Wat vinden jullie van deze oplossing? Een goed idee, of onzin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.