Nooit meer naar school met de YouTube-leraar?

Afgelopen weekend is Arnoud Kuijpers de leraar van het jaar 2015 geworden, de YouTube-leraar! De YouTube-leraar? Dit is de bijnaam die hij heeft gekregen door zijn manier van les geven, namelijk met behulp van YouTube. Zijn kanaal over het vak Nederlands is ontzettend goed bekeken en vooral rond examentijd heel populair.

Arnoud Kuijpers maakt filmpjes over alles wat met de Nederlandse taal te maken heeft. Zijn leerlingen krijgen van hem de opdracht om de filmpjes thuis te kijken en daarna worden ze in de klas besproken. Zijn beste filmpje is al meer dan 40.000 keer bekeken. En dat zijn al lang niet meer alleen zijn eigen leerlingen.

Arnoud Kuijpers is niet de enige, ook geschiedenisleraar Joost van Oort heeft een eigen kanaal. Sommige filmpjes over geschiedenis zijn meer dan 200.000 keer bekeken! Veel kijkers liken de filmpjes. Ook docent Jan Willem Eckhardt geeft lessen online op zijn YouTube-account 4Beta. Hij geeft duidelijke uitleg over de vakken wiskunde, scheikunde en natuurkunde.

Steeds meer leraren op middelbare scholen maken gebruik van YouTube of maken zelf filmpjes. Zo kan iedereen thuis op een interactieve manier leren. Ook steeds meer hogescholen en universiteiten maken de colleges online beschikbaar. Vaak wel alleen voor de studenten. Ik zit dan soms te ontbijten en ondertussen mijn ochtendcollege te volgen. Alleen vragen stellen ging moeilijk 😉 De universiteit van Wageningen gaat nu voor iedereen speciale online colleges aanbieden.

Zelf vind ik het een grote vooruitgang in het leren. Door de filmpjes op YouTube kun je tegelijkertijd lezen, horen en zien. Ook kan je samen met mensen kijken, leren en het daarna bespreken. Het maakt het leren makkelijker en leuker. Ik vind het daarom een prachtige aanvulling op het standaard les geven in de klas.

Wat vinden jullie, moet jullie leraar ook meer met YouTube gaan doen?

Foto YouTube: Sketchport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.