Off-piste

In mijn laatste blog schreef ik dat ik me aan het voorbereiden was op een weekje wintersport. Helaas zit mijn vakantie er alweer op. Gelukkig ben ik, op wat blauwe plekken na, heelhuids thuisgekomen.

In strijd met de berg
Zoals ik in mijn vorige blog vertelde ben ik nog niet echt een ervaren skiër. De afgelopen week was het dus af en toe ook een heuse strijd tussen mij en de berg (zie de foto hiernaast>>).

Toch zijn er altijd een heleboel wintersporters die weinig uitdaging meer vinden op de piste en die dus off-piste gaan skiën. Ik vind de pistes zelf al moeilijk genoeg, dus ik zou er niet snel voor kiezen om een route off-piste te skiën. Ook is er off-piste het risico op lawines. Toch houdt dit vele wintersporters niet tegen om buiten de piste te gaan.

Dichtbij
Gemiddeld verongelukken er zo’n 100 mensen per jaar doordat ze in een lawine terechtkomen. Een paar weken terug bleken 3 Nijmeegse studenten op deze manier te zijn omgekomen. Natuurlijk is dit soort nieuws altijd heel erg, maar dit keer kwam het wel heel dichtbij. Deze studenten waren namelijk van mijn leeftijd en ook volop aan het studeren. Ook heb ik weleens met één van de jongens gesproken. Ik ging toch wel met een minder fijn gevoel op vakantie.

Felle reactie
Online werd veel gereageerd door mensen met de vraag: waarom zou je off-piste gaan skiën als je weet dat dit gevaarlijk is? Ik vind dat mensen erg fel reageerden op het ongeluk. Gaat iedere wintersporter niet weleens off-piste? Het kan soms hartstikke druk zijn op de piste en soms is de verse sneeuw buiten de piste heel aantrekkelijk. Ook ik kies er soms voor om een klein stukje langs de piste te gaan.

Ik kan mij wel voorstellen dat ervaren wintersporters ervoor kiezen om buiten de piste te gaan. Off-piste is skiën of snowboarden namelijk moeilijker. Ik snap dat je er een kick van krijgt om dan toch heelhuids de berg af te komen. Mocht je dus besluiten om off-piste te gaan, wees dan wel goed voorbereid. Hier lees je hoe je kan zorgen voor een goede voorbereiding, en ook wat off-piste skiën zo aantrekkelijk maakt.

Door de nare berichten ben ik zelf toch wat voorzichtiger geweest op wintersport. Ook al geeft het nemen van risico’s misschien een kick, ik kies toch voor de veilige piste. Hoe denk jij hierover?

Foto Lawinegevaar: Paul Downey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.