Olympische Spelen in Brazilië

De Olympische Zomerspelen zijn begonnen! Maar dit weet je natuurlijk al, behalve als je net terug bent van vakantie. De Olympische Spelen vinden voor de eerste keer plaats in Zuid-Amerika. Dit jaar dus in Rio de Janeiro, Brazilië. Het zijn de 28ste zomerspelen. De openingsceremonie was afgelopen vrijdagnacht en de spelen eindigen op 21 augustus.

Dit jaar staan er 28 sporten op het programma. Er zijn twee nieuwe sporten bij namelijk golf en rugby, deze vervangen honkbal en softbal. Er doen dit jaar 206 landen mee en er is een speciaal vluchtelingenteam. Dit team is speciaal opgericht om te laten zien dat de vluchtelingen ook tijdens de Olympische Spelen welkom zijn. Er doen 242 Nederlandse sporters mee op 21 sporten. We hebben nog maar 2 medailles, een gouden en een bronzen! De gouden medaille heeft Anna van der Breggen gewonnen bij het wegwielrennen. En gisteravond won Anicka van Emden een bronzen medaille met judo.

Ik vind het sowieso altijd leuk om sport te kijken, maar de Olympische Spelen is toch net iets specialer. Nu kun je ook allemaal sporten kijken die niet zo vaak ziet op tv (tenminste ik niet), zoals bijvoorbeeld zeilen of windsurfen. Het is wel jammer dat het tijdverschil zo groot is met Brazilië. Hierdoor zijn veel wedstrijden ’s nachts op tv.

Doping

De Russische sporters kwamen voor de Olympische Spelen nog in het nieuws. De Russische regering dwong de sporter doping te nemen. Hierdoor zijn bij de Olympische spelen 118 van de 389 sporters geschorst. Twee derde van de sporters hebben geluk gehad. Tijdens de paralympische spelen mag namelijk geen enkele Russische sporter mee doen.

Gisterenochtend was er nog schokkend nieuws, Yuri van Gelder moest de spelen verlaten. Hij dronk zaterdagnacht alcohol om zijn finaleplaats te vieren. Heel erg dom natuurlijk maar aan de andere kant wel begrijpelijk. Als je in de finale staat wil je dat wel vieren. Helaas heeft hij volgens de turnbond KNGU, “de normen en waarden binnen Team Nederland en de KNGU op grove wijze overschreden”. De sporters zouden een voorbeeldrol hebben en daar pas dit gedrag niet bij. Yuri heeft al 3 keer de Spelen moeten missen door een schorsing en nu gaat hij alsnog zonder medaille naar huis.

Hopelijk blijven de rest van de Nederlandse sporters braaf thuis en kunnen we nog 11 dagen van ze genieten. Zelf hoop ik dat de volleybaldames een medaille halen, want die zijn echt supergoed bezig.

Naar welke sporten ga jij tijdens de Olympische Spelen naar kijken? En wie hoop je dat er een medaille wint?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.