Stiekem meekijken

Meekijken met iemands webcam is veel makkelijker dan je denkt. Een kunstenares uit Londen, Nye Thompson, probeert dit aan mensen duidelijk te maken. Er is namelijk heel veel over jou online te vinden. Zij verzamelde vanaf begin 2016 allerlei foto’s die zij via slecht beveiligde webcams kon achterhalen. Nu heeft zij daar in Londen een tentoonstelling met 6000 foto’s van gemaakt.

Wat zie je dan bij zo’n tentoonstelling?

Je kunt dus van alles zien op die foto’s. Heel veel mensen gebruiken een webcam om iets in de gaten te houden hierdoor zie je heel vaak huisdieren of kinderen. Daarnaast zie je vaak auto’s of andere waardevolle spullen. De kunstenares heeft nog geen seksende mensen gespot, maar wel zijn er een aantal halfnaakte mensen voorbijgekomen.

Backdoor

De tentoonstelling heet Backdoored. Backdooring is een term die hackers gebruiken. Ze gebruiken dus een “achterdeur” in jouw laptop in te breken. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een foutje in het systeem. Maar het bleek dat bij het grootste deel van de foto’s er niet eens een wachtwoord op de camera zat. Dat is natuurlijk ontzettend dom, want zo kunnen ze niet alleen bij je webcam maar ook bij andere persoonlijke informatie.

Wat kun eraan doen?

Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet die ervoor zorgen dat niemand met je meekijkt.

  1. Installeer een goede virusscanner en malwarescanner

Dat spreekt eigenlijk voor zich, maar die beveiligt je natuurlijk tegen virussen.

  1. Gebruik een firewall

Een firewall bewaakt al het inkomende en uitgaande internetverkeer op jouw laptop. Een firewall is niet waterdicht maar biedt wel goede beveiliging.

  1. Hou de software van je webcam (firmware) up-to-date

Dit is de grote boosdoener. Door een lek in de beveiliging van verouderde software kan een hacker toegang krijgen tot jouw webcam.

  1. Plak je webcam af als je hem niet gebruikt

Dit spreekt denk ik ook voor zich, als je je webcam afplakt kan sowieso niemand met je meekijken.

  1. Let goed op

Meestal zit er een lampje op je webcam. Als die aangaat of knippert zonder dat jij daar iets mee te maken hebt, dan word je misschien in de gaten gehouden. Maar webcam kan ook gehackt worden zonder dat je lampje gaat branden. Dus doe achter je laptop geen dingen die je ook niet doet wanneer anderen erbij zijn.

  1. Gebruik een sterk wachtwoord

Helaas is 123345 toch net iets te makkelijk te kraken. Op deze site staan tips over hoe je een goed wachtwoord kan bedenken.

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Zelf heb ik al vaker op het punt gestaan om mijn webcam af te plakken. Maar na het tegenkomen van die tentoonstelling, ga ik het nu toch echt doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.