"Out of the Box’ doe je zo!

De komende weken word ik helemaal plat gegooid met deadlines voor schoolopdrachten. Ik studeer op een creatieve academie, wat betekent dat ze van je verwachten dat je à la minute creatief bent. Wij leren dan ook trucjes om creativiteit te creëren. Je moet een idee bedenken, maar je hebt geen idee waar je kunt beginnen.

Een dier of voorwerk

De manier die ik het leukste vind is een dier of voorwerp nemen dat ver af staat van de opdracht. Wanneer je bijvoorbeeld een stoel moet ontwerpen, blijf dan niet focussen op die stoel. Maar denk bijvoorbeeld aan een kangoeroe. Als een kangoeroe een stoel zou zijn, hoe zou die er dan uit zien? Een stoel met een opbergkastje eronder of een stoel speciaal voor moeders met een extra zitje voor de baby.

Superheld-techniek

Wat ook een leuke techniek is, is de superheld-techniek. Neem een superheld in gedachten en schrijf op welke eigenschappen die superheld heeft. Hoe zou deze persoon jouw probleem oplossen? Vanuit een andere invalshoek kun je op andere ideeën komen. Wat voor evenement zou er bijvoorbeeld plaats vinden als Spongebob een evenement organiseert? Misschien begint jouw event dan wel met de grootste artiesten aan het begin van de dag door de ‘andersom dag’ van Spongebob.

Toeval-techniek

Als laatste wil ik de toeval-techniek nog even noemen. Dit is een techniek die je als eerste kunst gebruiken om te kijken

of er per toeval een top idee uit je komt. Je pakt een tijdschrift of krant en prikt blind een woord. Vanuit dit woord ga je associëren. Je schrijft bijvoorbeeld 10 of 20 woorden of zinnen op die bij dit woord passen. Al deze uitkomsten probeer je toe te passen op je opdracht. Het zou zomaar kunnen dat je ineens op een goed idee uitkomt omdat je even out of the box stapt.

Dit waren mijn favoriete technieken om ‘out of the box’ te denken. Wat is jouw gouden tip?

Foto 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.