Pablo’s verwonderlijke kubisme

De bekende Spaanse kunstschilder schildert in de stijl van het kubisme. Het kubisme is een kunststroming binnen de moderne kunst. Ik vind zelf dat het kubisme heel goed te herkennen is. Dit zie je doordat er een verwarrend perspectief en meerdere standpunten worden gebruikt. Met perspectief bedoel ik: de manier waarop diepte wordt weergeven in het schilderij. Dit kan met behulp van lijnen en kleur. Een standpunt is de plaats van waaruit iets is afgebeeld. Het schilderij lijkt al snel op een collage en/of een stilleven, de voorwerpen op de afbeelding zijn meestal afgevlakt en er worden vaak zachte kleuren gebruikt op de voorgrond en harde kleuren zie je veel terug in de achtergrond. En zoals de naam al verraadt ziet alles er vaak hoekig uit, net als een kubus. Kubisten maken vormen namelijk vlak en vermenigvuldigen die vormen, zodat er allerlei platte vlakken met patronen ontstaan. Het klinkt best ingewikkeld, maar zodra je een voorbeeld ziet snap je het meteen. Kijk eens naar dit schilderij van Picasso, waarbij je goed die kenmerken kan zien.

Dit schilderij heet les Demoiselles d'Avignon. Een typisch kubistisch schilderij. Ik zie veel van die kenmerken terug in dit schilderij. Dat zie je bijvoorbeeld aan de hoekige vormen. Ook gebruikt Picasso zachtere kleuren in de voorgrond en hardere kleuren in de achtergrond, hiermee creëert Picasso ook diepte. Picasso woonde afwisselend in Barcelona en Parijs, dat verklaart die Franse titel.

Eerder schreef ik al over Salvador Dali, die mij betoverde met zijn surrealistische schilderijen. Ditzelfde doet Picasso met zijn kubistische schilderijen. Ook de werken van Picasso zijn alles-behalve saai. Picasso’s werken hebben allemaal iets eigenaardigs, waardoor ik er niet op uitgekeken raak. Dat is trouwens ook mijn filosofie als het gaat om kunt: het moet een schilderij of voorwerp zijn dat me blijft prikkelen en waar ik naar blijf kijken. Kunst moet voor mij dus écht een lust voor het oog zijn.

Picasso is ook de maker van het indrukwekkende schilderij ‘Guernica’, vernoemd naar de gelijknamige plaats in het noorden van Spanje.

De aanleiding voor het werk was het bombardement op Guernica. Deze gebeurtenis vond plaats op 26 april 1937 tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het schilderij is bijna 3,5 meter hoof en ruim 7,5 meter breed. Dat maakt het werk des te indrukwekkender!

Op het schilderij is de stad tijdens het bombardement te zien. Je ziet een paard dat in paniek is, rechts valt er iemand van een brandend dak en we zien een moeder die huilt om haar dode kind. Het onderwerp is ook heftig en Picasso heeft dat goed vast weten te leggen in het werk. Een mooi eerbetoon aan een vreselijke gebeurtenis.

Nog een heel mooi werk van de schilder is dit werk, waarop een vrouw is afgebeeld.

Dit soort werken van de schilder zijn heel bekend en het is weer een goed voorbeeld van de kubistische stijl van de schilder. Hier komt duidelijk naar voren dat Picasso gebruik maakte van meerdere standpunten. De vrouw kijkt naar de zijkant, maar toch zijn allebei haar ogen afgebeeld. Die zou hij eigenlijk niet kunnen zien als zij wegkijkt. Dit die je ook goed bij haar neus.

Hopelijk werkt mijn enthousiasme voor zijn Picasso’s werk aanstekelijk en heb ik je weten te inspireren om ook van zijn kunst te genieten! Ik raak er in ieder geval niet op uitgekeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.