Podiumstress

Vorig jaar ben ik al ontspanningsthee gaan drinken. Dit hielp tot ongeveer een half uur voor de voorstelling, maar daarna was ik toch echt niet meer ontspannen. Nu de voorstellingen zo dichtbij komen lijkt het mij een goed plan om eens te zoeken naar tips die mij kunnen helpen met podiumstress.

Tip 1: Fouten maken mag

De eerste tip die ik vond gaat over je geen zorgen maken als je een foutje maakt. Mensen gaan je echt niets aandoen als jij het niet perfect doet. Speel gewoon zo goed al je kunt, jij bent op dit moment degene die dit het best kan. Oké, dat is op zich wel een goed punt. Het publiek weet toch niet welke tekst er precies in het script staat. Voor het acteren vind ik het een hele goede tip, maar voor zang is dit toch anders. Hier hoor je een fout toch sneller, omdat je dan net niet uitkomt of het niet rijmt.

Tip 2: Just breathe

Concentreer je op je ademhaling als je stress voelt. Let hierbij op dat je ademt met je buik. Adem in door neus en adem uit door je lippen op elkaar te houden en telkens kort lucht uit te blazen. Dit lijkt me een goede tip om te gebruiken net voordat de voorstelling begint, om mezelf rustiger te krijgen.

Tip 3: Doe altijd hetzelfde

Bepaal een routine voor een optreden. Bijvoorbeeld je tekst nog een doorlezen voordat je opgaat. De tip is om voor jezelf te bepalen wat je kalmer maakt voor een optreden. Ik wil dan van tevoren checken of al mijn spullen op de juiste plaats liggen en mijn tekst nog doorlopen. Verder wil ik zo laat mogelijk naar het podium, zodat ik het publiek nog niet hoor.

Er zijn heel veel tips op internet te vinden, maar ik denk dat dit voor mij wel de belangrijkste zijn. Ik ga deze zeker uitproberen. Want op dit moment denk ik alleen: AAAAHHHHH het is bijna zover. STRESS!!

Foto Just Breathe: chintermeyer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.