Sinterklaas, het leukste feest van het jaar…of toch niet?

Ik kom zelf uit een cultuur met veel donkere mensen. Toch voel ik mij niet beledigd door zwarte piet of het Sinterklaas feest op zich. Ik snap dat mensen zich daar wel beledigd door voelen. Ik vind het dan ook goed dat ze daarvoor opkomen. Ik snap alleen niet dat het nu pas een probleem is, terwijl de jaren hiervoor sinterklaas gewoon goed verliep. Ikzelf merkte pas sinds de pietendiscussie dat zwarte piet echt als een slaaf wordt gezien. Aan de andere kant is het een traditie en je gaat toch niet zomaar een traditie afschaffen of proberen te veranderen?

Afgelopen week is er in Gouda een grote demonstratie geweest en er ontstond bijna een gevecht. Er zijn mensen gearresteerd en “de zwarte piet tegenstanders” hebben hun stem laten horen. Ik vond het wel sneu voor de kinderen. De meeste hadden niet door wat er precies gebeurde, maar sommige merkte er wel wat van. Het is en blijft een kinderfeest, dus het is jammer dat het op deze manier is gelopen in Gouda.

Ik heb er nog steeds een verdeelde mening over. Ik snap beide kanten, maar mij zelf maakt het niet zoveel uit. Ik moest wel wennen aan het feit dat er ook nieuwe pieten bij kwamen, zoals de clown piet, stroopwafel piet en zelfs de kaas piet. Toch is het misschien wel een goed idee om er witte pieten bij te voegen. Zo heb je van alles wat en is het een win-win situatie.

Vind jij dat zwarte piet moet blijven?

Foto door: Zoetnet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.