Slavernij in 2017

In de afgelopen weken zijn er allerlei video’s opgedoken waarin Afrikaanse vluchtelingen in Libië worden verkocht als slaven op veilingen. Nadat ik het filmpje had gezien, ging ik op zoek naar meer informatie. De situatie is nog erger dan ik dacht. Er is sprake van mensenhandel. Mannen worden verkocht als slaven en vrouwen worden gedwongen om in de prostitutie te werken. De beelden zijn heftig. Zo heftig dat ze me aan het huilen hebben gemaakt.

De Afrikanen vluchten uit hun eigen landen om allerlei verschillende redenen. Het gaat meestal om werk en geld. Zij willen graag naar Europa komen om geld te verdienen voor hun families in het eigen land. Een weg om in Europa te komen is via de Middellandse zee. Het plan is dan om via Libië over te steken naar Europa. De tocht is lang en erg gevaarlijk. Er vallen veel doden op zee, maar ook op het land. De Afrikanen die in Libië ontdekt worden, worden opgepakt en vastgehouden in detentiekampen. Zij mogen niet terugkeren naar hun eigen land. Hier begint de mensenhandel.

Nadat de regering in Libië is gevallen, is de situatie volledige uit de hand gelopen. Er zijn nauwelijks tot geen banen. Men moet toch aan geld komen om te kunnen overleven. Het verhandelen van mensen is daarom vaak een van de enige opties om genoeg geld te verdienen.

Een herhaling van de geschiedenis van de slavernij. Dit moet toch niet kunnen? Het raakt mij diep. Je vraagt je misschien af waarom, maar mijn vraag is dan: hoe kan zoiets je niet raken? Het maakt mij zowel boos als verdrietig. Ik zou graag willen helpen, maar ik heb echt geen idee hoe, behalve het tekenen van een petitie.

Wat vind jij hier nou van? Ben jij hier ook tegen? En weet jij niet wat jij er tegen kan doen? Begin me iets kleins en teken hier de petitie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.