Sta eens stil bij je brein!

Weet je bijvoorbeeld dat je hersenen bestaan uit 2 hersenhelften en verschillende onderdelen, die allemaal een andere functie hebben? Ook zit om je hersenen een schedel en dat is maar goed ook, want je hersenen zijn heel kwetsbaar. Ik heb een keer een practicum gehad waarbij we hersenen gingen ontleden. Als je hersenen alleen maar aanraakt, gaan de hersencellen al kapot. Het is dus maar goed dat je schedel zorgt voor bescherming.

Er is heel veel kennis over hersenen, veel te veel voor één blog. Daarom hier een verzameling van weetjes over hersenen die ik interessant vind.

Hersenletsel

Van 13 tot en met 19 maart is het Brain Awareness Week. Hier staan hersenen, hersenletsel en hersenonderzoek centraal. Misschien ken jij ook wel iemand in je omgeving met hersenletsel of een hersenaandoening, zoals Alzheimer, Epilepsie of Parkinson. Zelf heb ik een tante die de ziekte van Huntington heeft. Een nare ziekte, waarbij de zenuwcellen in je hersenen langzaamaan afsterven. Dit zorgt ervoor dat zij steeds minder goed kan lopen, ineens boos, blij of verdrietig is, uit angst de deur soms niet open durft te doen en dingen sneller vergeet.

Daarom vind ik het goed dat tijdens Brain Awareness Week ook wordt stilgestaan bij hoe de hersenen werken, door bijeenkomsten en lezingen te organiseren. Zo kan er voor ziektes, zoals Huntington, geprobeerd worden een medicijn of behandeling te vinden.

Gezonde hersenen

Wat als je niet ziek bent? Dan wil je natuurlijk ook goed voor je hersenen zorgen, maar hoe doe je dat?

Je hersenen sturen van alles aan, ze zijn niet alleen voor leren. Hersenen zorgen dat je ademhaalt en dat je kunt fietsen. Voor elke beweging die je maakt sturen je hersenen een signaal door. Wat kun je nu doen om je hersenen in conditie te houden?

  • Bewegen: bewegen is niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Je maakt meer nieuwe hersencellen aan en er stroomt meer bloed door je hersenen.
  • Voeding: 20% van wat je eet, wordt gebruikt als energie voor je hersenen. Goed eten is dus ook belangrijk voor je hersenen. Kijk hier maar eens voor hersenvoedsel.
  • Slapen: zorg dat je genoeg slaapt. Als je minder dan 8 uur per nacht slaapt, verlies je IQ-punten. Wel 1 IQ-punt voor elk uur dat je minder slaapt!
  • Sociale contacten: ook met iemand afspreken of een feestje organiseren is goed voor je hersenen. Contact met mensen stimuleert je hersenen. Moet je natuurlijk geen alcohol drinken op je feestje, want dat is weer niet goed voor je hersenen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.