Studeren is voorlopig niet meer hetzelfde

‘Leenstelsel een feit na instemming Eerste Kamer’ staat op nos.nl. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het leenstelsel dat de ministers wilde invoeren. De VVD, PvdA, GroenLinks en D66 steunden de wet, waardoor er een meerderheid ontstond: 36 voor en 29 tegen stemmen. Dit nieuwe stelsel voor studiefinanciering gaat per 1 september dit jaar in. Vanaf volgend schooljaar gaat de basisbeurs eraf. Studenten zullen dus de studiekosten zelf moeten gaan betalen. Dit betekent dat de meeste studenten geld zullen moeten lenen om hun studie te kunnen betalen. Wel blijft de studenten-ov, zodat studenten gratis kunnen blijven reizen.

Door de invoering van het leenstelsel zal er veel geld worden bespaard. De minister denkt dat er ongeveer 1 miljard euro vrijkomt door de basisbeurs af te schaffen. Dit geld gaat gebruikt worden voor de verbetering van het onderwijs. Studenten zullen 35 jaar de tijd hebben om hun schuld (die ze hebben opgebouwd door het lenen) af te betalen.

Heel fijn natuurlijk dat er geld wordt bespaard, maar ik ben alsnog tegen het leenstelsel. Het leenstelsel brengt namelijk zoveel nadelen met zich mee. Op dit moment kan iedereen studeren als hij/zij dat wil, maar wanneer je je eigen studiegeld moet betalen ga je daar toch even twee keer over nadenken. Veel scholieren zullen beslissen om wellicht niet te gaan studeren, huidige studenten zullen minder snel kiezen voor een vervolgstudie. Ook zullen minder studenten verderop gaan studeren, in de grote stad bijvoorbeeld. Dit betekent dat er minder studentenkamers worden gehuurd, de horecagelegenheden minder bezoekers krijgt etc. Daarnaast zijn er nog veel meer nadelen, maar die krijg ik vandaag niet allemaal op papier ben ik bang..

Hoe dan ook: het leenstelsel komt eraan. De meningen van de meeste studenten gelden niet meer. Wel heeft onze minister van onderwijs, Jet Bussemaker, laten weten dat ze alle scholieren goed zal inlichten over haar plannen over het leenstelsel (uh, studievoorschot bedoel ik). Dat is duidelijk, bedankt minister!

Wat vinden jullie van het nieuwe leenstel dat gaat worden ingevoerd? Laat het me weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.