Studie: keuze voor de rest van je leven?

Ik ben inmiddels vierdejaars student aan de Radboud Universiteit in het mooie Nijmegen. Toch lijkt het pas nét geleden dat ik voor de keuze stond: wat ga ik doen de rest van mijn leven?

Want zo voelt het, op het moment dat je een studie kiest. Dat je een keuze maakt voor de rest van je leven. Op de middelbare school bleef ik zitten in de vijfde klas en in de zesde zakte ik voor mijn examens. Ik heb dus maar liefst 8 jaar over het vwo gedaan. Je zou denken dat je, na zó lang nadenken, helemaal zeker weet wat je wil gaan studeren. Nou, niet dus.

Er zijn heel veel studies die je kunt gaan doen. Het belangrijkste is, volgens mij, om iets te kiezen wat je leuk vindt en wat bij jou past. Maar behalve de studie zelf, spelen ook andere dingen een rol. In welke stad wil ik studeren? Ga ik dan op kamers? Of blijf ik nog bij mijn ouders?

Ik koos na lang twijfelen voor Communicatiewetenschap in Nijmegen. Toen had ik dus het idee dat ik iets koos voor de rest van mijn leven, maar ik heb inmiddels geleerd dat dat helemaal niet zo is. Zo zie ik om mij heen veel mensen die een studie afronden, maar een baan vinden in iets totaal anders. Ook zijn er nu binnen mijn studietijd al mogelijkheden om iets anders te doen. Zo kan ik vakken van andere studies volgen, of een stage doen waarbij je iets anders doet dan binnen je studie. Wat ik vooral geleerd heb is dat je moet doen wat je leuk vindt. Vaak ben je namelijk ook goed in deze dingen. Je komt er dan vanzelf achter wat je echt graag wil doen.

Wat vind jij belangrijk bij het kiezen van je studie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.