‘Thank you for the music’

Waarom geven tegenwoordig veel mensen zo weinig om de betekenis van muziek? Muziek is iets wat je zou horen te raken, waar je in op kan gaan, het zijn verhalen die je kijk op dingen totaal kunnen veranderen.

Tegenwoordig lijkt het veel artiesten alleen nog maar om het geld te gaan. Zo zei 50 Cent in het programma ‘Behind the music’ van MTV, dat hij verslaafd is aan macht en geld, wat geeft zo iemand om muziek? Een aantal mensen zullen zeggen dat muziek zijn ontsnapping was aan de getto, maar wat doet hij nu voor de mensen in deze wijken?

Er zijn zoveel mooie nummers met inspirerende teksten, waar speciale verhalen achter zitten. Zoals ‘These are the days of our lives’ van queen. Dit nummer is geschreven vlak voordat de zanger (Freddie Mercury) overleed aan aids. Het nummer raakt mij elke keer als ik er naar luister, ik krijg er kippenvel van. Een ander nummer dat hetzelfde effect op mij heeft is ‘tears in heaven’ van Eric Clapton. Dit nummer gaat over zijn zoontje, die van de 53st verdieping van zijn appartement naar beneden viel.

Er zijn veel van dit soort nummers geschreven, en het is mooi om te zien dat sommige de kijk van mensen op iets ook echt kan veranderen, zoals het nummer ‘Meneer de president’ van Boudewijn de Groot. Dit nummer gaat over oud Amerikaanse president Lyndon B. Johnson, en zijn optreden tijdens de Vietnamoorlog. Dit nummer heeft mensen toen wel anders naar dingen laten kijken. Een ander mooi voorbeeld is ‘Born in the USA’ van Bruce Springsteen. Dit nummer gaat over de slechte behandelingen van veteranen uit de Vietnam oorlog. Het grappige is alleen, dat dit nummer door de Amerikanen als een loflied werd gezien. Dit nummer is voor veel Amerikanen nog steeds een lied dat de trots op hun eigen land laat zien.

Er zijn mensen die hier anders over denken als ik, maar muziek kan meer zijn dan alleen een lekkere swingbeat. Probeer de volgende keer dat je een nummer hoort eens meer naar de tekst te luisteren, je zult je verbazen.

Andere voorbeelden:

  • Hello van Evanescence – Dit nummer gaat over het overleden zusje van de zangeres Amy Lee
  • Make it stop (september children) van Rise Against – Dit nummer gaat over een aantal tiener zelfmoorden, die gepleegd werden, omdat deze tieners niet voor hun geaardheid konden uitkomen
  • Under The Bridge van the Red Hot Chili Peppers – Dit nummer gaat over de drugsverslaving van zanger Anthony Kiedis
  • Fake it van Seether – Dit nummer is gaat over hoe makkelijk mensen zich anders voordoen dan ze zijn, omdat het makkelijker is.
  • Thank you for the music van ABBA – Dit nummer gaat over de betekenis van muziek

Foto: Trilok Rangan en .reid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.