Toch maar niet naar Parijs?

Misschien ben je dit jaar al op excursie geweest of ga je binnenkort nog. Voor mij was het iets waar ik me erg op kon verheugen. Nu weten veel scholen niet wat ze moeten met de buitenlandse excursies. Door de aanslagen in Parijs en Brussel durven scholen niet naar hoofdsteden of drukke plekken. De meeste reizen gaan wel door, maar vaak passen ze het programma aan. Natuurlijk willen scholen zich niet laten beperken door die aanslagen, maar uiteindelijk blijven ze verantwoordelijk voor je.

Plan B

Wat verandert er dan als je op excursie gaat? Vaak kiezen scholen ervoor om naar een kleinere stad te gaan en niet naar een hoofdstad. Je loopt misschien toch meer risico in een hoofdstad. Zo zijn er scholen die niet naar Berlijn maar naar Dresden gaan. Ook Istanbul is een stad waar veel scholen toch niet naar toe gaan door de aanslagen van de laatste maanden. Die excursie verplaatsen de meeste scholen naar een locatie dichterbij. Wanneer scholen wel naar een grote stad gaan dan reizen ze zoveel mogelijk met eigen vervoer.

Toch ligt het niet alleen aan de scholen dat excursies verplaatst worden. Er zijn ook ouders die het niet fijn vinden dat hun kinderen op zo’n excursie gaan. Zo was er een school die wel naar Parijs zou gaan, maar de ouders zagen dat niet zitten. Uiteindelijk zijn ze in plaats van Parijs naar de Efteling gegaan. Ook heel leuk maar toch niet hetzelfde lijkt me.

Uit een enquête van de NOS bleek dat een kwart van de scholen maatregelen neemt voor hun excursie. Zo zijn er scholen die vaker contact hebben met de ouders of een uitgebreid calamiteitenplan hebben. Sowieso krijgen de scholen veel meer vragen van ouders over meerdaagse excursies. Ouders twijfelen om hun zoon of dochter te laten mee gaan op zo’n reis, omdat ze het toch een eng idee vinden.

Maakt het eigenlijk uit?

Voor mij ging het op excursie gaan vooral om het groepsgevoel. Je wilt gewoon iets leuks gaan doen en een paar dagen zonder je ouders van huis zijn. Zelf ben ik op verschillende meerdaagse excursies geweest en of het Ameland of Parijs was, zolang het maar gezellig was maakt het niet uit waar ik was.

Ga jij op een meerdaagse excursie of ben je al geweest? Is er iets veranderd aan deze reis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.