Tradities

Wat vieren we?
Op 27 april vieren we de verjaardag van onze koning Willem-Alexander. Vroeger was er Prinsessedag (op 31 augustus) en later Koninginnedag (op 30 april). Sinds 2014 wordt Koningsdag gevierd. Dit jaar wordt onze Willem 50, dus extra reden voor een groot feest.

Tradities

Koningsdag is echt een dag van de tradities. Zo zijn er door het hele land rommelmarkten, oudhollandse spelen voor kinderen en kan natuurlijk de oranje Tompoes niet ontbreken. Deze tradities zijn ontstaan op Koninginnedag. Willem-Alexander probeert ook weer nieuwe tradities te beginnen. Zo vindt hij sport belangrijk en heeft hij de Koningsspelen in het leven geroepen. Zelf houd ik ook echt van tradities en vind ik het leuk om een dag als deze elk jaar met dezelfde mensen te vieren.

Spelletjes voor volwassenen
Oudhollandse spelen zijn er niet alleen voor de kinderen.. Zelf doe ik op Koningsdag al jaren mee met een zeskamp bij ons in de buurt. Met een team van 10 tot 15 mensen doe je verschillende spellen op een klein terrein. Levensgrote puzzels, ouderwets sjoelen en vaak een spel met een groot luchtkussen (inclusief waterbak..). Aan het eind van de dag gaan we barbecueën en vertrekken we daarna richting de stad voor (hopelijk) een overwinningsdrankje.

‘’Weet je nog, vorig jaar?’’
Ik hoor je denken: elk jaar dezelfde spellen? Dat klinkt niet echt spannend. Echt spannend is het ook niet, maar het is wel heel gezellig. Ik zie mijn vrienden niet meer zo vaak, dus dan is het extra gezellig om ze allemaal weer op deze dag te zien. Al jaren deel je dezelfde herinneringen aan deze dag, dus dat zorgt voor leuke ‘’weet je nog?’’ momenten.

Al mijn vrienden zijn net zo trouw aan deze dag als ik. Ik vind het leuk om nu terug te kijken op de afgelopen jaren en te beseffen dat we zelf een traditie zijn begonnen. En: Tradities zijn er om in ere te houden. Ook is het praktisch, je hoeft namelijk niet elk jaar opnieuw na te denken wat je gaat doen!

Wat ga jij doen met Koningsdag? Doe jij ook elk jaar hetzelfde?

Foto tompoes: Ton Haex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.