Cyberpesten
Als je online bent, is het makkelijker om dingen te zeggen. Voor al omdat je de reactie van de andere persoon niet meemaakt. Zo zijn er jongeren die andere jongeren online pesten, doormiddel van kwetsende berichtjes te sturen of anderen zwart te maken. Dit heet Cyberpesten. De cyberpesters denken vaak niet na over de gevolgen van het berichtje dat zij sturen. Toch kunnen zulke berichtjes veel impact op iemand hebben.
Amanda Todd
De zelfmoord van 15-jarige tiener Amanda Todd, klinkt je misschien wel bekend in de oren. Dit Canadese meisje heeft zichzelf opgehangen na jarenlang overspoeld te worden door allerlei negatieve gebeurtenissen op social media. De video waarbij zij vertelde wat ze had meegemaakt, een paar weken voordat zij zichzelf ophing, werd na haar zelfmoord viral op het internet. 27 november zou Amanda 18 geworden zijn.
Eigen ervaring
Zelf ben ik nooit gepest op social media, al heb ik wel eens nare berichtjes van een ‘vriendin’ gehad toen ik jonger was. Toen ik een jaar of 11 was, had ik een keer ruzie met een vriendinnetje en wij vochten dit via MSN uit. De nare berichtjes kwetste mij als 11 jarige best erg en maakte mij ook verdrietig. Maar toen we elkaar weer de volgende dag op school zagen, durfde ze niks te zeggen. Dit is een voorbeeld waar ik zelf ervaring mee heb, namelijk dat mensen veel sneller gemene dingen durven te zeggen terwijl ze in het ‘echte leven’ hun mond niet durven te openen. Gelukkig heeft deze ervaring me niet veel gedaan en heb ik daarna gelukkig nooit meer last gehad van negativiteit social media.
Cyberpesten is niet cool en het kan iemand veel pijn doen. Als je zelf last hebt van nare berichtjes, houd het dan niet voor jezelf. Laat het aan iemand weten die je vertrouwt en probeer voor jezelf op te komen, is mijn advies. Als je op social media cyberpesten voorbij ziet komen, rapporteer dit dan. Social media is leuk, dus maak er geen misbruik van.
Heb jij zelf ook ervaring met cyberpesten? Laat het dan achter in de reacties!
Foto: Social Media Apps