WhatsApp: een haat-liefdeverhouding

WhatsApp-liefde
Ik hou met al mijn hart van WhatsApp, zonder kon ik al niet meer vanaf het eerste berichtje dat ik stuurde. Mijn eerste vriendje en ik appten elkaar continu, in de veronderstelling dat we elkaar zo beter leerde kennen. Mijn vriendinnen en ik houden elkaar zo op de hoogte van elkaars drukke leven en agenda, zodat we elkaar ook een keer face-to-face kunnen bevragen over die ene jongen.

Ik had altijd geleefd in de vreemde veronderstelling dat WhatsApp iets toevoegde aan mijn leven. Het heerlijke gemak wat de service bezorgde en ze bespaarde me bakken met geld aan sms- en belkosten. Maar een appje verstuurde ik te snel, de toon van berichtjes was snel verkeerd te begrijpen. Met de komst van de blauwe vinkjes werd dit alleen maar erger.

Vragen die er eerder al dringend beantwoord moesten worden, werden nu nog belangrijker. Want waarom appte je crush niet terug, hij was immers online geweest en had zelfs het berichtje gelezen. En waarom kwam dat berichtje nu niet aan bij je vriendin? Ze moet echt nodig een abonnement afsluiten!

Tegelijkertijd voelde ik ook de noodzaak om online te zijn. Want wat als ik een hele dag niet op WhatsApp ben geweest? Dan dachten ze vast dat ik geen vrienden heb? De sociale druk achter de berichtenservice werd steeds hoger en had mij al flink in zijn greep. Ik zocht me rot op Google om een goede reden te vinden waarom die ene jongen niet reageerde. Want reageren kon je altijd toch?

Uitdaging
Juist om van deze sociale druk af te komen heb ik een dappere beslissing genomen. Ik wil kunnen whatsappen op momenten dat ik daar zin in heb, kunnen sturen wat en wanneer ik wil zonder mij er slecht over te voelen. Ik heb daarom besloten een maand lang WhatsApp alleen ‘zakelijk’ te gebruiken. Dat betekent dat ik geen ellelange gesprekken meer heb met mijn vriendin over die jongen, daarvoor kom ik wel even langs. Ook worden er geen grappige foto’s of filmpjes meer verstuurd, hoewel die vaak voor de slappe lach hebben gezorgd.

Ik ga de uitdaging aan. En jij? Hoe ga jij met WhatsApp om? Kan jij je losmaken van die druk om online te zijn, om te reageren zo snel als je kan of heb jij daar nooit last van gehad? Laat het weten in een reactie hieronder, ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.