Abdicatie, inhuldiging..wattes?!

Abdicatie en inhuldiging

Laten we beginnen met het moeilijkste woord: abdicatie. Dit woord houdt in dat een koning of koningin gaat aftreden van de troon. Dat gebeurt door middel van het tekenen van een document. De koningin zal aftreden op 30 april 2013. De afgelopen jaren gingen er al veel geruchten rond wanneer Beatrix zou aftreden. De specifieke reden waarom ze aftreedt, is nog niet bekend. Misschien wil ze wat meer tijd als oma doorbrengen, in plaats van koningin?

En dan weer zo’n moeilijk woord: inhuldiging! Dit is een ceremonie waarbij de kroonprins officieel koning wordt. Bij de eedaflegging zweert de koning trouw aan de grondwet en belooft een goede koning te zijn.

Wat gaat er veranderen?

Er gaan een aantal dingen veranderen in ons land zodra Willem-Alexander en Máxima koning en koningin worden! Behalve dat we nu een koning én koningin krijgen veranderen er meer dingen:

 • Koninginnedag wordt Koningsdag, en vindt voortaan op 27 april plaats: de verjaardag van Willem Alexander.
 • Titels na 30 april: Willem-Alexander wordt koning, Máxima koningin, Beatrix prinses en Amalia prinses van Oranje.
 • Er komen nieuwe euromunten met Willem-Alexander erop. Maar ook munten met Willem-Alexander en Beatrix samen.
 • Er komt een speciale postzegel met Willem-Alexander en Máxima erop.
 • Beatrix gaat terug naar de plek waar zij tussen 1963 en 1981 heeft gewoond: Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Ze zal niet alleen maar oma zijn, maar ook allerlei taken uitvoeren net als Willem-Alexander en Máxima dat nu ook doen. Als prinses is haar agenda nu al volgeboekt. Beatrix wil geen afscheid nemen van haar volk, zoals ze liet weten in haar toespraak in januari. Ze houdt als lid van het Koninklijk Huis een rol in het openbare leven. Maar in mindere mate.
 • Willem-Alexander en Máxima blijven met hun gezin voorlopig op de Eikenhorst in Wassenaar wonen. Ze zullen later verhuizen naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.
 • Willem-Alexander legt zijn taak als militair neer om koning te kunnen worden.

Voor de feestbeesten

Alles oranje! Dit jaar zijn er op 27 én 30 april veel ‘oranjegekleurde’ feesten in het hele land. Feestbeesten lopen rond met gekke hoeden, brillen en sjaals. Maar ook gezellige markten, spelletjes en andere activiteiten vinden plaats in heel het land. Traditioneel brengt de koningin op deze dag ook een ceremonieel bezoek aan één of meerdere gemeenten van Nederland.

Wil jij ook wat leuks doen op 30 april, maar weet je nog niet wat? Kijk dan op deze sites: vpro, dagjeweg, youropi

Willem Alexander, wist je dat…

 • …De toekomstige koning nu al verschillende titels heeft: Prins van Oranje, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau en Jonkheer van Amsberg.
 • …De kroonprins erg sportief is en verschillende sporten beoefent, hij deed bijvoorbeeld ook mee aan de Elfstedentocht en heeft hem uit geschaatst.
 • …De kroonprins is een enthousiaste autorijder en piloot
 • …De kroonprins zijn vrouw prinses Máxima heeft ontmoet tijdens een bal en haar ten huwelijk heeft gevraagd.. wat romantisch!
 • …De kroonprins een blunder maakte in Mexico. Hij wilde een uitdrukking zeggen tijdens een speech: ‘’Een slapende garnaal wordt meegenomen door het getij’’. Degene die hem hielp met de taal, vertaalde het als ‘’changada’’ en niet als ‘’corriente’’ zoals het had moeten zijn. Chingada betekent letterlijk: ‘’naar de kloten gaan.’’ Oops.. de Mexicanen vatten dat niet zo goed op..
 • …De kroonprins na een fout, door Máxima ‘’een beetje dom’’ werd genoemd.

Natuurlijk is iedereen erg benieuwd hoe Willem-Alexander het als koning zal doen! Zou hij het anders aanpakken dan zijn moeder? Zou een koning anders zijn dan een koningin? We merken het snel genoeg, na 30 april!

Foto jongeren verkleed: Michela Simoncini

Foto Willem Alexander en koets: faceme

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.