ADHD

Je kunt je niet goed concentreren, hebt energie voor tien en doet dingen zonder daarover na te denken. Iedereen heeft wel eens zo’n momentje waarop je te veel energie hebt. Sommigen jongeren hebben dit bijna altijd. Het kan dan zijn dat je ADHD hebt.

Wat is ADHD?

ADHD is de afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands betekent dat een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Vaak zeggen we dat de afkorting ADHD staat voor ‘Alle Dagen Heel Druk’. Als je ADHD hebt vind je het namelijk moeilijk om je aandacht ergens bij te houden. Je bent snel afgeleid en doet het liefst alles tegelijk. Je krijgt ADHD niet zomaar. Het is namelijk vaak ‘erfelijk’. Dit betekent dat de kans dat jij ADHD hebt groter is als een van jouw ouders dit ook heeft.

Ook bij jou in de klas

ADHDOngeveer 5% van de Nederlandse jongeren onder de 16 jaar heeft last van ADHD. Dit betekent dat er een grote kans is dat er bij jou in de klas iemand zit die ADHD heeft. Natuurlijk is het niet zo gelijk verdeeld. Het kan dus ook zijn dat jij in een klas zit waar meerdere jongeren met ADHD zitten of juist helemaal geen. Jongens hebben vaker ADHD dan meisjes.

Hoe herken je ADHD?

Als je ADHD hebt kun je vaak moeilijker leren. Dit is niet omdat je minder slim bent dan de anderen, maar omdat het lastig is om je te concentreren. Je maakt hierdoor sneller fouten en vindt het moeilijk om je werk af te maken. Als je ADHD hebt, vind je het vaak ook lastig om taken in te plannen, waardoor je in de knoop kan komen met je tijd. Je bent snel afgeleid en soms vergeetachtig. Dit is natuurlijk heel vervelend als je op school zit of bijvoorbeeld veel huiswerk hebt gekregen.

Alleen bij jongeren?

ADHD gaat nooit helemaal weg. Als je het als jongere hebt, dan blijf je hier als volwassene ook last van houden. Wel zijn er medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat je je wat rustiger gaat voelen en je beter kan concentreren. ADHD kan vervelend zijn maar hier valt, als je hier op de goede manier mee om leert gaan, prima mee te leven. Niets om je druk over te maken dus!

Foto: Alexis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.