Een goed CV is het halve werk

Je moet jezelf presenteren aan je nieuwe werkgever en daar komt een CV om de hoek kijken. De letters C en V staan voor Curriculum Vitae en dat is Latijns voor levensloop. Dat betekent overigens niet dat werkgevers zitten te wachten op een CV waarop jij je hele leven vanaf je geboorte beschrijft. Waar ze wel op zitten te wachten is bijvoorbeeld je werkervaring, maar wat als je daar nog niks of niet veel van hebt?

Wat moet er allemaal op een CV staan?

Wat moet er allemaal wel in een CV staan? Op een CV staat informatie over jou, jij wil jezelf ‘verkopen’ aan je nieuwe werkgever. Standaard gegevens zoals je naam, adres, telefoonnummer en e-mail horen er dus altijd op anders kunnen al die nieuwe bazen je niet bereiken.
Op je CV staat dus ook je werkervaring. Als dit je eerste baantje wordt heb je nog geen werkervaring, maar dat betekent niet dat je CV leeg hoeft te zijn. Schrijf in het kort een samenvatting van wat voor een persoon je bent. Misschien help jij je vader in het huishouden of je moeder met klussen. Zet die vaardigheden op je CV! Helpen met huishouden komt bijvoorbeeld van pas bij een baantje in een verzorgingstehuis.

Helpen met klussen laat ook zien wat voor een persoon je bent, namelijk behulpzaam. Behulpzaamheid is een vaardigheid en die staan ook op een CV. Vaardigheden krijg je dus niet alleen uit werkervaring, maar ook uit alles wat je naast je school of werk doet. Voetbal je bijvoorbeeld? Dan geeft dat aan dat je een teamspeler bent.

Welke opleidingen je gedaan hebt of waar je nu mee bezig bent moet ook op je CV staan. Je basisschool hoef je hierbij niet te vermelden. Je middelbare school wel want dat zegt iets over je niveau.

Werknemer gezocht

Verschillende soorten CV’s

CV’s zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo heb je uitgebreide interactieve web-CV’s, zoals deze. En ‘saaie’ zwart op wit geschreven CV’s zoals deze. Waarschijnlijk spreekt het eerste voorbeeld je veel meer aan dan het tweede. Toch is het tweede niet fout en wordt die soms eerder gekozen dan de eerste. Dat ligt aan het baantje waar je voor solliciteert. Door je CV aan te passen naar de baan waar je voor solliciteert maak je meer kans.

Hoe je CV er ook uitziet, zorg dat je er tijd en moeite in steekt. Een goed verzorgd CV laat aan je toekomstige werkgever zien dat je iets overhebt voor een baan.

Let wel op, een goed CV is pas het begin! Nu is het tijd om een bijbaantje te zoeken en op sollicitatiegesprek te gaan.

Foto 1: Yoel Ben-Avraham

Foto 2: Andreas Klinke Johannsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.