Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt gezien als goed en belangrijk. Veel mensen vinden er iets van, zonder echt erbij stil te staan wat duurzaamheid eigenlijk betekent. Omdat wij graag wel eerst willen weten wat het woord betekent, voordat we er meer over vertellen, hebben we de Van Dale erbij genomen.

Duurzaamheid

Oké, dat helpt. Duurzaam is dus iets waar we lang mee vooruit kunnen. Duurzaamheid heeft niet echt te maken met morgen, maar meer met overmorgen. Vandaag dingen voor overmorgen beslissen, dat is nog wel eens lastig. Voor de lange termijn staan we op de wereld voor grote uitdagingen om voor toekomstige generaties de wereld zo min mogelijk te belasten.

Hoe duurzaam ben jij eigenlijk?

Smartphone, reizen, lampen, internet, computer: we maken dagelijks gebruik van energie. En dat zijn we steeds meer gaan doen met meer apparaten. Daarnaast worden steeds meer kinderen geboren en worden mensen steeds ouder.

VoetafdrukOns energieverbruik in de wereld is daarmee heel hard toegenomen. Dat leek lange tijd geen enkel probleem, er was immers genoeg aardgas, aardolie en steenkool. Maar die tijd is voorbij. De natuurlijke reserves van de aarde raken uitgeput. Er wordt vaak gezegd dat we op ‘te grote voet’ leven. Als we zo doorgaan zoals we nu leven, zouden we later vijf aardbollen nodig moeten hebben! Wil jij kijken hoeveel wereldbollen we nodig hebben als iedereen leeft zoals jij dat doet, check: www.voetafdruk.nl

De voetafdruk is de ruimte die we per persoon innemen op aarde. Je voetafdruk wordt berekend aan de hand van wat je in een jaar consumeert en weggooit. Bijvoorbeeld de hoeveelheid eten en drinken, het gebruik van elektriciteit en water. Hoeveel land is daarvoor nodig?

Gemiddelde voetafdruk Nederlander

Nederland heeft een hoge levensstandaard. De Nederlander heeft gemiddeld een voetafdruk van 4,1 hectare. Dit is 41.000 m2, ongeveer 8 voetbalvelden. De gemiddelde voetafdruk van alle mensen op de wereld is ongeveer 2,7 ha. Volgens berekening zou de aarde zonder uitgeput te raken maar 1,8 ha per persoon beschikbaar hebben. We maken nu dus al de natuurlijk reserves van de aarde op.

Kom zelf in actie!

Je kan zelf eenvoudig in actie komen, in je eigen omgeving of bijvoorbeeld via de website www.ikkominactie.nl. Dat is een website waar verschillende leuke en makkelijke acties zijn verzameld die je kunt doen en die er allemaal voor zorgen dat het op de aarde mooier, schoner en eerlijker wordt. Van petities tot vrijwilligerswerk. Voor véél van de acties heb je maar 2, 5, 10 of 30 minuten nodig. Prima om ergens tussendoor te doen.

Heb je bijvoorbeeld heel veel handschoenen in de kast liggen waar je er nog maar eentje van hebt? Zonde om de ander weg te gooien, maar wat moet je ermee? Opsturen naar Do the Green Thing. Zij maken van twee verschillende handschoenen weer een nieuw paar. Zo geef je je handschoen een nieuw leven.

Duurzaamheid met games

Om duurzaamheid te bevorderen is een goede manier om dit te doen met een spel. Niemand vind het vervelend of voelt zich verplicht als goed gedrag wordt gestimuleerd in een spel. Er zijn al veel bedrijven die spelelementen in hun producten stoppen om consumenten bijvoorbeeld duurzamer te laten handelen.

Een voorbeeld is Enercities, dit is een spel waar je energiebronnen en energiemaatregelen moet verzorgen voor een stad. Het doel van het spel is te zien hoe je als stad moet omgaan met vervuiling, energietekorten en duurzaam gebruik van energie. Het spel speel je in je browser en het lijkt op SimCity of Travian. Probeer het eens uit op www.enercities.eu.

Themaplaatje: ClkerFreeVectorImages

Plaatje 1: Van Dale

Plaatje 2: whereheleads730

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.